Analiștii economici arată că, la iarnă, românii ar putea să aibă parte de facturi umflate. Concret, factura la energie electrică va fi calculată la nivelul de consum din 2021, asta în conditiil în care în 2021 oamenii au stat în casă din cauza pandemiei, deci au avut un nivel mare de consum de electricitate.
Asta în contextul în care compensarea facturilor la energie nu reprezintă o modalitate în care se vor opri în totalitate scumpirile din ultima perioadă. În altă ordine de idei, guvernul lucrează și la prelungirea compensării prețului la carburanți. Oficialii iau în calcul păstrarea plafonului de 50 de bani doar pentru motorină, și nu pentru benzină
Românii ar putea avea facturi umflate la iarnă
Constantin Rudniţchi susține faptul că românii ar putea avea facturi umflate la iarnă, din cauza calcului deficitar pe care statul îl va face. Factura la energie va fi calculată în funcţie de media consumului din 2021, iar acest lucru se datorează în prinicipiul necesităţii unei raportări la o anumită perioadă. Totuşi, regularizarea ar urma să se facă în luna februarie 2023. Până atunci, românii vor plăti facturi umflate:
„Sistemul este absolut incorect din multe puncte de vedere. Din perspectivă economică facturarea raportată la consumul de anul trecut este o eroare. Situația este mult diferită între cei doi ani. Spre deosebire de anul acesta, 2021 a fost un an în care pandemia a continuat și ca atare obiceiurile de consum au fost adaptate situației. În sensul că mulți angajați au lucrat de acasă, ceea ce a făcut că nivelul consumului de energie electrică să fie mai mare, pentru unele gospodării, în raport, de exemplu, cu anul 2019”, arată autorul analizei.
Acesta sublinează faptul că în urmă cu un singur an, consumatorii se aflau într-o altă situație. Prețul la energie nu erau atât de ridicate, cum este nivelul din 2022 și că nu există nicio presiune asupra consumatorilor pentru a economisi energie. Raportarea cu 2021 este în totalitate defavorabilă consumatorului casnic.
Legislația trebuie să ceară furnizorilor o altă modalitate de comparație
În continuarea declarațiilor, analistul explică faptul că legislația deficitară trebuie schimbată și să fie găsită o modalitate prin care furnizorul trebuie să fie obligat să găsească o modalitate prin care să factureze consumul la zi, nu în comparație cu anii anteriori.
” De exemplu, o firmă de furnizare a semnat un contract cu Poșta Română, astfel încât poștașii să presteze serviciul de citire a contorului. Este o idee. Ceva trebuie făcut, pentru a nu exista riscul ca unii consumatori casnici să plătească în această iarnă electricitatea pe care nu au consumat-o și să finanțeze furnizorii în locul statului”, este concluzia autorului.
Criza energetică de la nivel de UE vine și în România. Chiar dacă țara noastră are cel mai mic consum de energie din Europa, politicienii se întrec în îndemnuri referitoare la economisirea energiei electrice. De la stinsul becurilor, până la alte măsuri care pot părea cu adevărat aberante. Nici la nivel internațional, lucrurile nu stau tocmai optim. Sunt măsuri aberante pe care oficialii europeni le propun. Ministrul Energiei din Elveția le-a recomandat cetățenilor să facă duș în doi. Așadar, în această iarnă românii ar putea avea facturi umflate dacă legislația nu se va modifica.