Romanian Creative Week reunește sinergic majoritatea domeniilor industriilor creative în cadrul ediției din acest an la Iași. Evenimente inedite programate în perioada 20 – 30 mai 2022. În acest an vor fi două expoziții dedicate picturii, artelor vizuale și fotografiei cu titlul The Aftermath of a Losing Battle și One Single Shot.
Cele două expoziții privind artele vizuale, fotografia și pictura, vor oferi o nouă perspectivă industriilor creative românești. Întâlnirea dintre tinerii creativi și nume consolidate deja ale creativității românești într-un efort comun de promovare presupune un adevărat privilegiu pentru tinerele talente. În cadrul evenimentului vor avea loc diverse activități, concursuri și intervenții arhitecturale, evenimente new media surprinzătoare, precum și workshopuri, show-uri de modă și extravaganțe culinare.
Ieșenii se vor putea bucura de evenimente inedite la Romanian Creative Week
Curatoriată de artistul vizual Anca Bodea și de pictorița Ioana Olăhuț, expoziția The Aftermath of a Losing Battle, găzduită de Palatul Braunstein, monument istoric ridicat la începutul secoului XX, va aduce la RCW lucrările a opt artiste contemporane, absolvente ale Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.
Artiștii artei vizuale ale căror picturi au fost expuse la numeroase expoziții vor aduce creațiile proprii la expoziția de la Romanian Creative Week. Mai multe pictorițe sunt plecate în străinătate cum este și Anca Brânzaș, care își dezvoltă munca între sudul Franței și Elveția, este pictoriță, având un doctorat în Arte Vizuale. Ea a participat, cu lucrările ei, la numeroase expoziții din România și din străinătate. Tiziana Cellino, artistă vizual și pictoriță, ale cărei lucrări au făcut parte din mai multe expoziții, atât pe scena artistică locală, cât și cea națională.
Oana Năstăsache a fost premiată în 2017, în cadrul bienalei Jeune Creation Europeenne, aceasta va aduce expozițiile sale pentru a bucura publicul ieșean. O altă artistă contemporană Vanessa Sîngenzia, care este ceramistă și fondatoare a proiectului UAU, rezultatul abordării ceramicii într-un mod intuitiv, prin care dorește să exploreze diferite materiale ceramice, analizând conceptul existenței prin lentila funcționalității reprezintă un talent excepțional. Iulia Toacaci, artistă licențiată în pictură și stabilită în Northampton, SUA, își îndreaptă lucrările pe chestionări ale modului în care datele și reprezentările lor sunt întrețesute.
Expoziția de fotografie conectează mai multe arii de interes
One Single Shot, expoziția de fotografie a ediției din acest an a Romanian Creative Week, este curatoriată de Marian Pălie, artist care conectează mai multe arii de interes, precum fotografia, colajul nonfigurativ, instalațiile video, designul bibliofil. Expoziția, găzduită de Galeria Theodor Pallady, din Iași, îi va provoca pe cei prezenți la eveniment să reflecteze asupra unor întrebări, precum: Mai putem vorbi despre o serie de criterii estetice care pot despărți valoric produsele fotografice? În fond, ce (mai) înseamnă o fotografie?
În acest an participanții la eveniment vor putea porni într-o călătorie în lumea artei și fotografiei.
„În acest context cultural al dictaturii imaginilor, mai putem surprinde doar printr-o singură imagine un subiect care să «reprezinte o invitație inepuizabilă la deducție, speculație și fantezie?»”, arată curatorul expoziției.
Expoziția de fotografie însumează un număr de 11 artiști talentați, ale căror lucrări vor fi expuse în cadrul One Single Shot. Robert Antoniac, este un artist din București, interesat, în cea mai mare parte, de intersecția dintre fotografie și modă, imaginile sale poziționându-se la granița dintre experimental și advertising. Lucrările sale au fost expuse la evenimente precum MNAC București, Mobius Gallery, Switch Lab. Vor încânta publicul ieșean următorii artiști fotografi:Andreea Badea, Vlad Brăteanu, Anastasia Dumitrescu, Denise Lobonț, Dora Mois, Iulian Nan, Khamis Nur, Codruț Sebastian Neguț, Robert Petreanu,Andrei Șerban.
Anul acesta la Romanian Creative Week vor avea loc mai multe evenimente inedite, prezentări a creativității atât prin expoziții indoor, cât și outdoor.