Prima pagină » National » România vrea urgentarea accederii în spaţiul Schengen
România vrea urgentarea accederii în spaţiul Schengen

România vrea urgentarea accederii în spaţiul Schengen

04 mart. 2022, 12:21,
BZI.ro, în National

Lucian Bode a vorbit despre faptul că România trebuie să intre pe o procedură rapidă pentru accederea în spaţiul Schengen. Ministrul de Interne a ţinut o conferință de presă în care a menţionat faptul că țara este unul dintre statele care se află în prima linie a războiului din Ucraina.

Declarația vine în contextul în care Uniunea Europeană a votat simplificarea procedurelor de primire a Ucrainei în comunitate, iar Republica Moldova a semnat cererea de intrare în UE. Oricum, cererea de accedere în spațiul Schengen există pe masa europenilor încă de la integralea României în UE. Florin Cîțu spunea la un moment dat faptul că țara este pregătită încă din 2011 de a intrat în spațiul comunitar.

România trebuie să intre mai repede în spațiul Schengen, susține Lucian Bode

Într-o conferinţă de presă, Lucian Bode a explicat faptul că România trebuie să intre mai repede în spaţiul Schengen. Ministrul de Interne consideră faptul că actuala contribuție a României de securizare a spaţiului european este una care nu poate fi contestată. Bode și-a exprimat siguranța că securitatea graniței cu Ucraina va fi una ridicată şi poate fi un semnal că țara este pregătită să facă parte din comunitatea europeană din acest punct de vedere:

„Am exprimat foarte clar poziţia României în această situaţie, România este unul dintre cele trei state care apără frontierele externe ale Uniunii Europene, iar, în aceste zile, cu escaladarea conflictului din Ucraina, vedem ce înseamnă contribuția concretă, reală a României la asigurarea securității celui mai lung segment al frontierei externe a UE, vorbim de cei 2.050 de km de frontieră pe care România îi gestionează”, a spus vineri Lucian Bode.

În acest sens, ministrul a transmis Consiliului de Justiție și Afaceri Interne că țara trebuie să acceadă în mod rapid în spaţiul comunicat. Lucian Bode a mai arătat faptul că în pofida faptului că România livrează securitate în Uniunea Europeană este lipsită de mai multe beneficii, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Când poate intra România în spațiul Schengen

Într-o declaraţie făcută acum ceva timp premierul de la acea dată a explicat faptul că România este pregătită incă din 2011 să intre în spațiul Schengen. Florin Cîțu transmitea că MVC-ul este principalul lucru care stă în calea unui astfel de deznodământ.

În altă precizare Florin Cîțu menţiona faptul că adoptarea monedei euro este imposibilă în următorii 4 ani. În primăvara anului 2016, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. După câțiva ani de pauză, în 2019, Guvernul a decis să transmită oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro, respectiv a menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024.

La nivel de Uniune Europeană sunt mai multe țări care se opun că România să facă parte din spațiul Schengen.  Sunt și țări, precum Franța, care susţin intrarea noatră cu drepturi depline. Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București, sustinea pe data de 11 ianuarie 2022 că Franța este de partea României și că aceasta este pregătită din punct de vedere al condițiilor necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *