Prima pagină » Actualitate » România vrea să adere la OCDE. Premierul Nicolae Ciucă cere ajutorul Coreei de Sud

România vrea să adere la OCDE. Premierul Nicolae Ciucă cere ajutorul Coreei de Sud

28 sept. 2022, 09:10,
în Actualitate

Premierul Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că România vrea să adere la OCDE. Prim-ministrul a avut miercuri, 28 septembrie 2022, o întâlnire cu omologul său sud-coreean Han Duck-soo. Cu acest prilej demnitarul român a solicitat ajutorul Coreei de Sud pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Nicolae Ciucă i-a adresat prim-ministrului sud-coreean invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, anul viitor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România vrea să adere la OCDE

Guvernul a trimis un comunicat de presă prin care se anunță că întâlnirea a avut loc în marja vizitei pe care premierul Nicolae Ciucă o efectuează la Tokyo, ambii oficiali fiind în Japonia în contextul funeraliilor de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.

Important de precizat este faptul că principala temă inclusă pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea parteneriatului strategic în baza căruia funcţionează deja de mai mulţi ani relaţia dintre România şi Republica Coreea. De asemenea, o altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de operațiunea militară asupra Ucrainei.

„I-am mulţumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre ţările noastre din perioada pandemiei şi i-am transmis dorinţa noastră de a dezvolta cadrul relaţiei bilaterale, inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO şi având în vedere importanţa strategică din punct de vedere geografic a ţărilor noastre şi provocările de securitate actuale din regiunea Marii Negre şi cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potenţialul României”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat în comunicat.

Premierul Coreei de Sud a fost invitat în România

Prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă l-a invitat pe omologul său coreean într-o vizita oficială în țara noastră, anul viitor, când cele două state vor celebra nu mai puțin de 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic.

Mai mult decât atât, premierul a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE. Pentru consolidarea relaţiilor economice bilaterale, demnitarul român a propus relansarea activităţii Comitetului pentru colaborare industrială şi organizarea unui forum de afaceri care să aibă posibilitatea de a valorifica oportunităţile în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informaţiei, se mai arată în comunicatul Executivului.

Important de precizat este că la rândul său, premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, a salutat relaţiile bilaterale şi contribuţia României la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO şi garantarea securităţii în regiune, adaugă sursa amintită.

Întrevedere oficială a lui Nicolae Ciucă, în Japonia

Vă aducem aminte că premierul Ciucă a avut o întrevedere zilele trecute cu premierul Japoniei. Oficialul a afirmat cu această ocazie că ridicarea relațiilor dintre România şi Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internațional, amintind totodată de viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe.

“România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Astfel, în perioada următoare s-ar putea face demersuri pentru că România vrea să adere la OCDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *