Prima pagină » National » România vrea anularea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19
România vrea anularea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19

România vrea anularea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19

19 apr. 2022, 11:03,
BZI.ro, în National

România vrea anularea sau schimbarea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a solicitat acest lucru Comisiei Europene.

Cerința vine în contextul în care Marcel Ciolacu a cerut procurorilor să se autosesizeze în legătură cu faptul că au fost achiziţionate mult mai multe vaccinuri decât populația României, milioane dintre ele expirând deja.

România vrea anularea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19

Europarlamentarul PSD a menţionat faptul că a solicitat Comisiei Europene pentru anularea contractelor pentru vaccinul împotriva COVID-19. Victor Negrescu specifică faptul că sumele de milioane de euro folosite pentru achiziţia vaccinurilor sunt de la bugetul de stat și că iresponsabilitatea foştilor guvernanți a dus la o achiziţie mare de vaccinuri și la expirarea a milioane de doze.

“Achiziția în comun la nivel european a vaccinurilor necesare limitării efectelor generate de pandemia de COVID-19 a fost un succes, acest demers necesar fiind susținut de Parlamentul European. În ciuda acestui fapt, ținând cont de dinamică campaniei de vaccinare, a imunizării colective și a îmbunătățirii metodelor de tratament și de prevenție, necesarul de doze a scăzut dramatic.

Așadar, europarlamentarul consideră că este necesară suspendarea contractelor semnate sau modificarea acestora pentru a combate iresponsabilitatea oamenilor politici din România din momentul semnării inițiale.

În acest context, consider că este necesară suspendarea sau modificarea acestor contracte semnate iresponsabil de către anumiți oameni politici, precum cei din România, în valoare de milioane de euro, în așa fel încât bugetele respectivelor țări să nu fie afectate, iar dozele de vaccin să ajungă la cei care au mai multă nevoie. (…).

Europarlamentarul PSD a precizat faptul că orice modificare a contractelor va permite României să cumpere doze de vaccin pentru rapel sau pentru imunizarea populației.

Marcel Ciolacu solicită procurorilor să demareze o anchetă referitoare la achiziția de vaccinuri din pandemie

În altă ordine de idei, la nivel național, achiziţia de vaccinuri din pandemie s-a făcut într-un mod destul de dubios, consideră Marcel Ciolacu. Liderul PSD a afirmat faptul că procurorii ar trebui să demareze o anchetă pentru a aduce lămuriri suplimentare asupra faptului că, deși existau 60 de milioane de doze de vaccin, miniștrii USR de la Sănătate au semnat achiziţia a altor 40 de milioane de doze. Asta în condiţiile în care populația eligibilă pentru vaccinare era de 15 milioane de persoane.

Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români

În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe zona sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate.

Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a precizat Ciolacu.

 

În schimb, procurorii DNA au deschis un dosar penal în septembrie 2021 pe tema achiziţiei de vaccinuri, dar dosarul pare să fi fost ”uitat” prin sertare. Așadar, dacă contractele achiziţionării vaccinurilor împotriva COVID-19 vor fi anulate, atunci România ar câștiga câteva milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *