Prima pagină » National » România va suporta costurile de distrugere ale vaccinurilor anti-Covid
România va suporta costurile de distrugere ale vaccinurilor anti-Covid

România va suporta costurile de distrugere ale vaccinurilor anti-Covid

29 aug. 2022, 14:58, 1 ,
în National

România va suporta costurile de distrugere şi plătește de două ori dozele de vaccin anti-COVID pe care nu le-a folosit, anunță Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Raportul arată că sunt peste 8.000.000 de doze de vaccin care au fost deja achitate. Aşadar, toate vor fi distruse, pentru că altă soluţie nu există pentru ele, de vreme ce nu mai exista cerere.

„Nu mai există niciun fel de interes, şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer inclusiv la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis.

Deci nimeni nu vrea să le primească nici măcar gratis. Când expiră, trebuie să le distrugem”, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Vaccinurile anti-Covid vor fi distruse şi România va suporta costurile

Operaţiunea de distrugere a vaccinurilor anti-Covid va însemna costuri suplimentare pentru România, pentru că Ministerul Sănătăţii va trebui să o plătească.

„Se confirmă, încă o dată, ceea ce FACIAS spune de mai multe luni, că achizițiile de vaccinuri au fost făcute pe baza unor estimări nerealiste sau, mai rău, servind unor alte interese.

Astfel, România nu doar că a suportat costurile de achiziție pentru milioane de doze care s-au dovedit a fi inutile ci va trebui și să suporte toate cheltuielile pentru distrugerea dozelor expirate. Practic, o afacere păguboasă de două ori pentru români și pentru România”, spune FACIAS.

De asemenea, FACIAS a solicitat renegocierea contractelor și a acționat în instanță Ministerul Sănătății, pentru a obliga instituţia să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri și a sesizat DNA după ce oficiali din Ministerul Sănătății au negat, într-un înscris oficial, existența contractelor de achiziție pentru vaccinuri.

Se pare că Fundaţia ceruse încă din luna mai renegocierea contractelor şi oprirea achiziţiilor inutile în ceea ce priveşte vaccinurile, dar autorităţile nu au luat nici o măsură în acest sens, astfel ca FACIAS s-a hotărât să acţioneze în instanţă, obligând astfel Ministerul Sănătăţii să oprească achzizita iresponsabila de vaccinuri.

„De asemenea, comunicările oficiale dintre FACIAS și Ministerul Sănătății s-au dovedit a fi problematice, în sensul că instituția a oferit informații FALSE la unele dintre întrebările pe care le-am adresat, ceea ce ne-a determinat să sesizăm DNĂ, împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății care au semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19.

Semnatarii adresei au atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte dezavantajoase pentru statul român”, mai spune FACIAS.

În ce situații este indicat antibioticul pentru tratarea COVID-19?

Într-un context asemănător, amintim faptul că multe persoane se întreabă dacă este indicat administrarea antibioticului în tratarea COVID-19. Având în vedere că antibioticele constituie un grup de medicamente important, care tratează și previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri, în zilele noastre, circa peste 100 de antibiotice diferite sunt disponibile pentru tratarea unei game largi de infecții, pornind de la infecții minore până la infecții amenințătoare de viață.

Așadar, antibioticele nu pot preveni sau trata COVID-19, deoarece nu acționează asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. Și având în vedere că boala ce a pus stăpânire pe viețile noastre încă din anul 2020, știm că este provocată de un virus și nu de o bacterie. Concluzia fiind deci, antibioticele nu sunt recomandate pentru tratarea SARS-CoV-2.

La această regulă prezentată mai sus există și o excepție, aceea că antibioticele ar putea fi indicate doar în cazul în care pacienții suferă de forme severe de COVID-19 și care se află sub supravegherea medicilor. De asemenea, aceste medicamente sunt recomandate pentru a trata o infecție bacteriană (de exemplu, pneumonia bacteriană), care ar putea genera complicații serioase.

Cu toate că antibioticele sunt eficiente doar în lupta cu bacteriile, acestea au fost prescrise foarte mult de medici la începutul pandemiei, chiar și la persoanele care sufereau de forme ușoare de boală. Acest lucru a dus la apariția rezistenței la antibiotice, situație în care medicamentele nu mai reușesc să oprească dezvoltarea bacteriilor.

În concluzie, având în vedere că a scăzut interesul pentru vaccinări, România se află în poziția în care va suporta costurile de distrugere ale vaccinurilor anti-Covid.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`