Prima pagină » National » România va putea avea şi ea săptămâna de lucru de patru zile. Când se va întâmpla asta

România va putea avea şi ea săptămâna de lucru de patru zile. Când se va întâmpla asta

09 mart. 2022, 15:31,
BZI.ro, în National

Românii se pot pregăti de săptămână de lucru de patru zile. Pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile, mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege conform căreia se va introduce săptămâna de lucru de 4 zile,

În data de 3 martie 2022 a fost înregistrat proiectul care poate prelungi weekend-ul românilor și modifică Legea nr.53/2003 din Codul Muncii, prin iniţiativa mai multor senatori și deputați ai PNL și USR.

angajatii unei companii ce se bucura in fata unui laptop

Măsura ce se vrea adoptată se justifică prin faptul că va susţine productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile

Săptămâna de lucru de patru zile, proiect pentru România

Iniţiativa parlamentară de a introduce în România săptămâna de lucru de patru zile, implica o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

Codul Muncii prevede în acest moment că pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. De regulă, potrivit legislaţiei actuale, partizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Inițiatorii propun astfel ca această repartizare să poată fi și de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus.

Măsura ce se vrea adoptată se justifică prin faptul că va susţine productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în expunerea de motive.

Într-o altă ordine de idei, o companie de marketing din România a decis reducerea numarului de zile lucrătoare pe săptămână, de la 5 la 4, începand cu august 2016.

calendar, ceas, pioni

Potrivit legislaţiei actuale, partizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus

Belgia trece la săptămâna de lucru de patru zile

Ca parte a unui acord ce urmăreşte flexibilizarea unei pieţe a muncii mult prea rigide, angajaţii belgieni şi-au câştigat dreptul de a munci doar patru zile pe săptămână, fără pierderi din salariu.

Pierre-Yves Dermagne, vicepremierul şi ministrul Muncii, a declarat că angajatorii vor avea în continuare dreptul de a respinge cererile angajaţilor pentru o săptămână de munca redusă, cu condiţia ca refuzul să fie redactat. Acesta mai adaugă că pentru companii va fi mai uşor să introducă munca de seară şi de noapte fără a primi în prealabil acordul tuturor sindicatelor.

În cadrul acestui acord se mai regăsește și un set de reguli rigide care nu este tocmai pe placul tuturor companiilor. Grupurile de afaceri cu cel puțin 20 de angajați vor trebui să le ofere acestora opțiuni de „deconectare”. Altfel spus, după orele de muncă, angajaţii nu mai sunt obligați să răspundă la telefon sau la e-mail în intervalul 11 seara și 5 dimineața. De asemenea, angajaţii vor trebui să fie informați despre orice schimbare apărută în programul lor de lucru de la o săptămână la alta iar cei care au program variabil trebuie să își cunoască orele de lucru cu o săptămână înainte.

Altfel spus, cât de curând, românii se pot pregăti de o săptămână de lucru de patru zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *