Prima pagină » Actualitate » România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei! Sunt măsuri care trebuiesc luate urgent
România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei! Sunt măsuri care trebuiesc luate urgent

România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei! Sunt măsuri care trebuiesc luate urgent

15 mart. 2022, 15:00,
în Actualitate

Specialiştii susţin faptul că România va fi afectată de sancţiunile economice impuse Rusiei dar că nu va exista o creștere alarmantă. Totuşi, pentru a evita neplăceri uriașe trebuie să luăm câteva măsuri în mod urgent.

Vă aducem aminte faptul că recent Rusia a anunțat că interzice exporturile de cereale și că populația nu va avea de suferit din această privință. Rusia deține, împreună cu Ucraina un procent mare de din exportul mondial de cereale. Pe altă parte, majoritatea țărilor europene sunt dependente de importul de gaze naturale din Rusia. Din alte considerente, la capitolul dependență, România stă bine pentru că țara importă un procent mic de gaze naturale din Federație

România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei

Mircea Coșea a explicat faptul că România va fi afectată de sancțiunile economice impuse Rusiei şi că acest lucru nu va însemna că vor exista creșteri alarmante. Vor fi creșteri mai ales în contextul în care în toată lumea există majorări de prețuri la combustibili și la cereale. Creșterile sunt în toate sectoarele, la materii prime dar şi la alimente.

Întrebat dacă România va simţi în preţuri o creştere fulminantă, de la combustibili până la cereale şi alte produse de materie primă, acesta a declarat: „Fulminantă nu. Creşteri da, pentru că pe întreaga suprafaţă a economiei mondiale, în ultimele luni, se observă o creştere importantă a preţurilor la materiile prime şi la energie, mai ales la alimente. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație spune că, de 17 ani, nu există o astfel de creştere a preţurilor la alimente, spre exemplu. Sigur, importăm 70% din mâncare. 70% din mâncarea noastră din fiecare zi este importată.

Prețurile mari din afara țării vor ajunge şi în România şi pe termen mediu este imposibil de a evita o asemenea situație. Totuşi, dacă vom reuși ca să prelucrăm ceea ce producem în țară vom putea rezolva problema dificitului comercial la importul de alimente şi chiar vom avea o scădere a prețurilor de pe piață.

Contează economia Rusiei la nivel mondial?

Un alt subiect abordat de Mircea Coșea face referire la raportul economiei Ruse la nivel mondial. Coșea explică faptul că, cu toate că este cea mai mare țară din lume, Rusia nu contează în economia mondială. Ocupă doar un mic procent din totalul economiei. Mai mult, sancţiunile impuse Rusiei sunt menite pentru a crea un disconfort intern în rândul tinerilor care în ultimii 30 de ani au devenit mult mai occidentali. Așadar, aceștia consumă produse alimentare din lanțuri occidentale, îmbraca haine produse în occident dar și accesează diverse medii de socializare externe.

Chiar dacă economia Rusiei nu reprezintă mare lucru la nivel mondial vor fi mari probleme în ceea ce privește capitalul rusesc care este ascuns în băncile din întreaga lume.

Așadar, România va fi lovită de sancțiunile economice impuse Rusiei, dar nu într-un procent care să ne ducă la mari îngrijorări. Totuşi, este de aşteptat ca guvernanții să ia măsuri pentru a evita neplăcerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *