Specialiştii consideră că România va fi afectată de invazia Rusiei din Ucraina. Nu în context militat cât în context economic. Mircea Geoană, al doilea om din NATO a transmis faptul că românii nu au de ce să se teamă din punct de vedere al unei eventuale invazii ale Rusiei pentru că suntem protejaţi de aliații occidentali. Totuşi, în plan economic, situaţia nu este la fel de ”roz”. Preţul la gazele naturale ar putea crește considerabil iar acest lucru s-ar traduce în creșterea facturilor care sunt deja uriașe.
Oficialii internaționali au declarat în mai multe rânduri că vor impune sancțiuni dure, iar președintele Joe Biden a afirmat că se gândește la sancțiuni personale pentru Vladimir Putin.
România va fi afectată de invazia Rusiei în Ucraina
România nu trebuie să se teamă de un eventual conflict cu Rusia care a invadat deja Ucraina, susţin specialiştii români. De exemplu, Mircea Geoană a transmis un mesaj de calmitate pentru românii care consideră că forțele rusești ar putea apărea la granița cu țara noastră. Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că din considerentului unui eventual conflict economic, România nu trebuie să se teamă pentru că este protejată de articolul 5 al alianței.
Mircea Geoană a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două regiuni şi că Moscova a trecut evident de la acţiunile sub acoperire de destabilizare a țării la acţiuni militare concrete. Acţiunile intentate de Putin duc la o încălcare gravă a dreptului internațional. Liderul NATO a mai precizat faptul că situaţia actuală în care se regăsește România reprezintă cea mai sigură şi fermă garanţie de securitate din istorie.
În condițiile în care Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni din Ucraina, Joe Biden a făcut o declarație oficială despre criza din Ucraina. Liderul de la Casa Albă a transmis un semnal dur spunând că SUA vor impune sancțiuni mari pentru Rusia și pentru Vladimir Putin. Sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeanăsunt și ele dure. Pachetul ce va fi discutat conţine următoarele propuneri: în primul rând, îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală. Apoi, vizează băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii. Se vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE și de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului
România va fi afectată economic din cauza conflictului din Ucraina
Dacă la capitolul securitate românii pot sta liniştiţi, Vladimir Putin neavând în intenţie să intre într-un conflict cu NATO, la capitolul economie, țara ar putea fi afectată. De exemplu, în 2021 exporturile din România către Ucraina s-au situat la cifra de 645 de milioane de euro, iar importurile s-au ridicat la valoarea totală de 1,2 miliarde de euro.
Faptul că în zona estică a Europei de desfăşoară un conflict va alunga investitorii străini, consideră specialiştii români. Pe lângă acest lucru, economia va fi puternic afectată de dependența de gaze rusești. Practic, faptul că vom cumpăra mai scum din Rusia va duce la creșteri ale facturilor românilor şi la scumpirea produselor
„Ca om de afaceri nu am voie să fiu pesimist. Acțiunea Rusiei va împinge lumea spre o zonă pe care, ipotetic, și-o dorește, dar, practic și-o permitea cu greu: anume „zonă verde“. Un conflict cu Rusia va crește prețul energiei, iar soluția este energia alternativă. Iar Rusia nu o are”. a spus Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România