Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că România va exporta grâu în 2022, în pofida producției scăzute din acest an. Anunţul a fost făcută la o conferință la care ministrul a participat. Ministrul a punctat faptul că au fost stabilite mai multe măsuri care vor fi luate în curând.
Seceta din România a afectat mare parte din producție din 2022, în special producția de grâu sau porumb. Multe zone din țară au fost declarate zone calimitate. Vrancea unul dintre cele mai afectate județe de secetă, iar unele recolte sunt afectate în proporție de 100%.
România exportă grâu în 2022, menţionează Petre Daea
Petre Daea consideră că producția de grâu în România este una destul de bună încât să permită susținerea consumului intern a țării, dar şi exportul în alte țări. Ministrul a vorbit că ședința pe care a avut-o în această zi a fost una bună în care s-au prezentat evoluțiile din agricultură și au stabilit ce măsuri vor fi luate în continuare. În aceste momente, la nivel de țară s-a recoltat o suprafață de 94% din totalul de grâu însămânţat. Ministrul recunoaște că fenomenele naturale din ultima perioadă au determinat scăderea producției:
România are capacitatea să recolteze întreaga suprafață de grâu în 7 zile. Fermierii au o dotare foarte bună! Sunt culturi bune. Sigur că schimbările climatice dau și un alt mod de gândire. Avem producții care ne asigură necesarul de consum, chiar și disponibilități între județe. Per total noi avem întreaga capacitate pentru țară, cât și pentru transport extern”, a spus Petre Daea.
Asta în contextul în care la nivel mondial există o adevărată criză alimentară cauzată de războiul din Ucraina și incapacitatea celor două țări beligerante, Ucraina și Rusia, să exporte cantitățile de cereale din anii precedenți. Una peste alta este bine de menționat faptul că și producția de cartofi este afectată de secetă. Recent, producătorii din Harghita, susțineau că lipsa ploii a dus la o cantitate extrem de mică de cartofi.
Seceta din România, o mare problemă pentru agricultură
Cu toate că ministrul este optimist, seceta care s-a abătut asupra României a creat ravagii în unele părți ale țării. Vorbim despre culturi care au fost distruse chiar în proporție de 100%, sau culturi care au fost afectate în proporție de peste 50%. Cele mai problematice au fost culturile de grâu, porumb sau floarea soarelui. Ministrul a menţionat în momentul în care a preluat portofoliul de la Ministerul Agriculturii că autoritățile locale vor stabili cu exactitate ce zone pot fi declarate a fi zone calamitate:
Starea de calimitate există, cum să fie impusă? Noi iventariem situația de fapt din fiecare județ. Astăzi avem culturi compromise vecine cu alte culturi necompromise. Noi nu declarăm stare de calamitate pentr județe. Noi venim cu măsuri de sprijin pentru culturile afectate. Am de toate la mine, și răspunsuri, și explicații și dorința de a răspunde. explica ministrul Agriculturii.
Din aceste considerente este bine de urmărit cât grâu exportă România, mai ales că prețurile interne vor crește considerabil, mai ales al pâinii.