România va avea prima hartă a riscului seismic! Harta care va fi lansată în ultima săptămână din ianuarie 2025 va detalia riscul seismic pentru fiecare localitate din țară, astfel că toți cetățenii vor ști dacă locuința lor este în pericol sau dacă este nevoie de consolidarea clădirilor cu risc seismic. Iată ce trebuie să facă persoanele care stau la bloc.
România va avea prima hartă a riscului seismic!
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că va fi lansată prima hartă care detaliază riscul seismic pentru fiecare localitate din România. Harta va fi interactivă și va ajuta atât locuitorii să știe în ce zonă stau, cât și autoritățile locale să acceseze fonduri pentru consolidarea anumitor clădiri vechi. Ministrul Cseke Attila a avertizat că Bucureștiul este „printre primele 10 capitale la expunere de risc seismic la nivel mondial.” În pericol sunt și alte zone din țară, unde sunt foarte multe blocuri și clădiri cu risc seismic.
,,Noi avem o hartă cu riscurile seismice, respectiv cu zonele expuse și mai puțin expuse din România. Această hartă este cunoscută sau mai puțin cunoscută, dar nu a existat niciodată ca pe baza acestei hărți să avem o defalcare pe unități administrativ-teritoriale. Este important pentru că noi toți, locuitorii țării, trebuie să știm în ce localitate stăm, nu ca să ne speriem, ci pur și simplu ca să ne responsabilizăm cu toții, inclusiv autoritățile locale. (…) Din lista localităților, orice cetățean sau orice primar, și evident o să comunicăm și cu ei oficial, va putea să vadă dacă localitate în care stă este eligibilă sau nu pentru acest program finanțat de stat.”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Ministrul a mai precizat că asociațiile de proprietari pot lua legătura cu primăriile pentru o expertizare la risc seismic a blocului respectiv și apoi, dacă sunt încadrate în risc seismic 1 sau 2, ar fi eligibil imobilul pentru programele de finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Până pe 1 februarie 2025 va fi gata harta interactivă care va detalia riscul seismic pentru fiecare localitate din țară.
Ce trebuie să știe românii care stau în blocuri cu risc seismic
Proprietarii și administratorii de clădiri sunt obligați să monitorizeze comportamentul imobilelor în timpul folosirii, să efectueze expertize tehnice pentru clasificarea în clase de risc și să implementeze măsurile de intervenție recomandate. Expertiza tehnică trebuie realizată de experți atestați, iar concluziile acesteia trebuie comunicate autorităților locale și Agenției Naționale de Cadastru în termen de 30 de zile.
Autoritățile locale sunt responsabile pentru identificarea, inventarierea și notificarea proprietarilor de blocuri vechi și vulnerabile din zona lor administrativă. Nerespectarea prevederilor legale poate duce la sancțiuni contravenționale, sub formă de amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 lei, aplicate proprietarilor, administratorilor sau autorităților locale. Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, va fi implementat din nou. Programul include două subprograme: unul pentru clădiri de locuit și unul pentru clădiri publice. Finanțarea este asigurată din bugetul de stat și din bugetele locale.
Persoanele care vor să își cumpere un apartament trebuie mai întâi să verifice expertizarea și încadramentul acestuia într-o clasă de risc seismic. Persoanele interesate de achiziționarea unor proprietăți din clădiri mai vechi ar trebui să consulte lista imobilelor expertizate tehnic, disponibilă online. Această verificare ajută la identificarea clasei de risc seismic a imobilului, informație esențială pentru procesul de cumpărare a locuinței.
Cert este că până la sfârșitul lunii ianuarie 2025 va fi lansată prima hartă a riscului seismic în România. Cetățenii vor ști foarte clar dacă locuința sau zona în care stau este supusă pericolelor seismice.
De ce la viitor – „va avea”? Harta exista.
Harta exista dar blocurile vor fi toate trantite la pamant. In IASI PRIMARUL se ocupa de afaceri doar cu panselute si alte floricele ca iese banul gros la buzunar impreuna cu Servicii publice. In Iasi APA RECE COSTA 20 lei mc , NE DUCEM LA WC public adica in parc.Va dati seama in ce oras traiesc iesenii cu mafiotul Pnl-ist primar Chirica?