Prima pagină » Actualitate » România va avea o nouă autostradă, anunță ministrul Sorin Grindeanu
România va avea o nouă autostradă, anunță ministrul Sorin Grindeanu

România va avea o nouă autostradă, anunță ministrul Sorin Grindeanu

07 feb. 2022, 11:13,
în Actualitate

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor a făcut un anunţ de interes în special pentru cei care vor să tranziteze țara spre vestul Europei. Acesta a anunțat că România va avea o nouă autostradă care va lega Timișoara de Belgrad (Serbia).

Sorin Grindeanu a anunțat că până la sfârşitul lunii martie va semna contractul cu autoritățile din Serbia iar drumul nu va fi unul express. Asta în condițiile în care țara stă cel mai bine la proiectele pe hârtie, dar în realitate având mari probleme în contruirea acestora.

România va avea o nouă autostradă care va lega Timișoara de Belgrad

Sorin Grindeanu a anunțat, la g4media.ro faptul că România va avea o autostradă pe legătura Timișoara – Belgrad (Serbia). Ministrul precizează faptul că drumul nu va fi unul express, cu o bandă. Înţelegerea dintre cele două țări urmează a fi parafată în lună martie în momentul în care Grindeanu va efectua o vizită de lucru în țara menționată mai sus. Ministrul a mai precizat că sunt unele etape pe care urmează să le depășească, etape care vor fi soluționate cu ocazia vizitei de la Belgrad. Ulterior vizitei va fi stabilită și licitația pentru execuție

„Spuneam în urmă cu două săptămâni că mai există câteva lucruri care trebuie să fie depăşite pentru ca proiectul să intre pe făgaşul normal, să putem face licitaţia pentru execuţie şi să intre în etapele următoare.

Au fost depăşite, iar în următoarele două săptămâni urmează să se finalizeze acordul bilateral dintre România şi Serbia, astfel încât la vizita mea de la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, pe care o voi avea la Belgrad, să pot semna acest acord bilateral cu omologul sârb, iar ultimele semne de întrebare legate de realizarea acestui proiect să fie înlăturate şi să intrăm în linie dreaptă pentru realizarea lui”, a afirmat Sorin Grindeanu.

România, țara care stă cel mai bine la capitolul proiecte de autostrăzi

Pe de altă parte este bine de precizat că România este țara din Europa care stă foarte bine la capitolul autostrăzi. Din păcate, totul este pe hârtie, iar din 1989 în România nu prea s-au mișcat lucrurile. De exemplu, în Moldova avem doar câțiva kilometri de autostradă în Bacău, iar acest lucru duce indirect şi la producerea de accidente rutiere grave. În altă ordine de idei s-a ajuns şi la întocmirea unei legi care să asigure contrucția Autostrăzii A8, dar fără succes, cei aflați la putere majorând termenul la care lucrările să înceapă.

Oricum, legat de Autostrada A8 au apărut mai multe conflicte în special în contextul traseului pe care urmează să îl aibă, atunci când va fi construită. Au fost mai multe voci din județ care au susţinut o variantă de proiect, în detrimentul proiectului inițial. Primarii din zona metropolitană Iași au arătat că decizia legată de modificarea traseului este una extrem de bună, varianta urmând a fi agreată de toți cei implicați în derularea investiției.

„Noi am dori varianta veche, din 2012. Soluția nouă propusă afecta intravilanul a 3 localități, lucru care nu este tocmai în regulă… Noi am agreat soluția propusă la ultima întâlnire, varianta a doua de lucru, propunere pe care o vom înainta la CNAIR ca fiind cea mai bună alegere”, a precizat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, în noiembrie 2021.

Așadar, în concluzie faptul că România va avea o nouă autostradă pe hârtie nu ar trebui să însemne mare lucru în contextul în care Guvernul este plin de asemenea planuri.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *