Prima pagină » Actualitate » România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile
România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile

România trece oficial la ora de vară. Când vor fi date înainte cu o oră ceasurile

25 mart. 2025, 12:17,
Redacția BZI în Actualitate

În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie 2025, România va face trecerea oficială la ora de vară, conform reglementărilor stabilite de Ordonanța de Urgență nr. 20/1997. Începând de la ora 3:00 dimineața, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, devenind 4:00, iar ziua de duminică va fi, astfel, cu o oră mai scurtă, având doar 23 de ore.

Această modificare este parte a sistemului internațional „Daylight Saving Time” (DST), care urmărește să maximizeze utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei, permițând economii de energie.

Trecerea la ora de vară se face pe 30 martie 2025

Deși trecerea la ora de vară aduce câteva beneficii, aceasta nu este lipsită de dezavantaje pentru organismul uman. Prin prelungirea luminii naturale seara, se economisește energie electrică și se reduce riscul de depresie sezonieră, având un impact pozitiv asupra sănătății psihice. De asemenea, se încurajează activitățile în aer liber, iar studiile arată că zilele mai lungi pot contribui la creșterea productivității și la scăderea accidentelor rutiere sau a criminalității, datorită vizibilității sporite pe drumuri.

Pe de altă parte, schimbarea orei poate afecta negativ rutina de somn a multora, având un impact imediat asupra concentrației și stării generale de bine. Medicii recomandă ajustarea treptată a orei de culcare cu câteva zile înainte de schimbare, pentru a reduce efectele asupra organismului și pentru a facilita adaptarea la noul program.

În România, schimbarea orei este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 20/1997, care stabilește că ora oficială de vară este cu o oră înaintea orei standard, aplicându-se de la ultima duminică din martie până la ultima duminică din octombrie. Adoptarea acestui sistem a avut ca scop alinierea României la standardele Uniunii Europene și facilitarea coordonării activităților transfrontaliere, având în vedere că multe țări europene aplică aceleași reglementări.

România continuă să aplice sistemul internațional DST

Deși trecerea la ora de vară face parte dintr-un sistem global, aceasta nu a scăpat de controverse. La nivel european, Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei, lăsând la latitudinea fiecărui stat membru decizia de a adopta permanent ora de vară sau ora standard. Până în prezent, discuțiile nu au dus la o decizie finală, iar România continuă să aplice sistemul actual, cu toate că există o dezbatere continuă pe tema eficienței și necesității acestuia.

Astfel, în noaptea de 29 spre 30 martie 2025, românii vor trebui să își seteze ceasurile pentru a se adapta schimbării orei. Deși acest proces poate părea banal, el are efecte semnificative asupra ritmului zilnic, iar efectele asupra sănătății și productivității pot fi resimțite imediat.

“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit. În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră, încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină. De asemenea, recomand să schimbați ora ceasurilor pe care le folosiți (cele care nu se ajustează automat), în seara de dinaintea apariției acestei schimbari de oră”, a declarat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Gigi Becali, cu Rolls Royce-ul şi la bustul gol pentru a inspecta lucrările de la biserică
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Evz.ro
Privilegii revoltătoare pentru magistrați. Chirii cu 60 de lei pe lună de la minister
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Amendă de zeci de mii de euro pentru o poză cu câini. Greşeala care i-a făcut paguba unei femei
Dailybusiness.ro
Sume mamut pentru un anumit loc în avion! Cât trebuie să plătească românii dacă vor să stea lângă persoana iubită
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025