Prima pagină » Actualitate » România sub imperiul apelor! Valurile au luat pe sus pensiuni, drumuri și autoturisme

România sub imperiul apelor! Valurile au luat pe sus pensiuni, drumuri și autoturisme

21 iul. 2021, 09:15,
George Cristian, în Actualitate

Noapte albă pentru autorităţile române într-o perioadă în care furtunile şi inundațiile şi-au făcut simţite prezenta în România. De furia valurilor nu au scăpat pensiuni, drumuri sau autoturisme. Oamenii sunt disperaţi iar pompierii abia fac față numărului ridicat de apeluri.

În Alba, o viitură a distrus drumul de acces spre satul Ocoliș iar localnicii au făcut noapte albă de frică că furia apelor să nu îi surprindă în propriile case.

În satul Ocoliș din Alba oamenii sunt disperaţi

Furtunile din România au făcut ravagii în satul Ocoliș din Alba. Oamenii sunt disperaţi şi nu îşi pot imagina cum, în câteva ore, aproape că și-au pierdut agonisirea. În satul menţionat mai sus a plouat mai bine de 12 ore și deși apa le-a intrat în case, locuitorii satului nu se gândesc să-și abandoneze locuințele:

„- Se lucrează acum, au venit să scoată apa.
– Cât de mare e apă în cameră?
– Peste un metru”.

Autorităţile au promis oamenilor că îi vor despăgubi.

În schimb în Argeș, zeci de turişti au fost evacuaţi din cauza faptului că drumul care dădea accesul spre zona unde campaseră a fost afectat de viitura puternică. Nici în staţiunea Valea Prahovei situaţia nu este una bună, turiştii au fost evacuaţi şi ei iar puhoaiele au luat pe sus pensiuni şi maşini iar drumurile au fost rupte în două.

La Buşteni şi Sinaia ploaia abundentă a inundat Drumul Naţional 1 şi mai multe case.

Care este situaţia în judeţul Iași

Nici în judeţul Iași situaţia nu este tocmai roz. Autorităţile au anunţat, în cursul zilei de marţi, 20 iulie 2021, un cod roşu de inundaţii pe două bazine hidrografice.

Avertizare hidrologică cod roșu care intră în vigoare pe data de 20 iulie 2021, începând cu ora 15.10 și iese din vigoare pe data de 20.07.2021 la ora 22.00. Se vor semnala scurgeri de pe versanți, torenți, viituri rapide, creșteri rapide de debite în bazinul hidrografic Jijia și Miletin. au atras atenţia autorităţile din judeţul Iași.

Altfel spus, la nivel de municipiu, în urmă cu câteva zile din cauza ploii abundente mai multe străzi au fost inundate iar circulaţia s-a desfăşurat haotic. Pompierii au intervenit la mai multe apeluri printre care la o casă care a fost inundată în zona Podul de Piatră dar şi la un copac căzut în cartierul Nicolina.

 

Care este situația ultimelor 24 de ore în România

În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 29 de localități din 12 județe (AB, BV, CS, DB, DJ, HD, ÎS, MM, MS, NT, PH și TM). În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.

Situații deosebite au fost înregistrate în județele Alba, Dâmbovița, Iași și Neamț, acolo unde mai multe persoane au fost izolate, iar un bărbat a fost găsit decedat.

În localitatea Bistra (AB), 3 persoane au fost evacuate preventiv la rude din locuința inundată, iar în localitatea Durău (NT), 5 persoane au fost temporar izolate la o pensiune din cauza viiturilor. De asemenea, între localitățile Durău și Grințieș (NT), pe DJ 155F, s-a acționat cu utilaje de la autoritățile locale pentru deblocarea a 6 autoturisme cu 14 persoane surprinse de aluviuni pe carosabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *