România sub asediul ploilor! Meteorologii anunță că temperaturile se vor menține ușor peste media obișnuită săptămâna viitoare și la jumătatea lunii noiembrie în majoritatea regiunilor, conform prognozei pe următoarele patru săptămâni publicate de meteorologi, citate de News.ro.
În prima parte a lunii noiembrie, vremea va fi predominant ploioasă.
România sub asediul ploilor?
În următoarele patru săptămâni temperaturile vor fi apropiate sau ușor peste cele normale, se arată în prognoza pentru următoarele patru săptămâni.
Săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024
Temperaturile vor fi ușor mai mari decât media sezonieră, în special în regiunile sud-vestice. În acest interval, precipitațiile vor fi deficitare pe tot teritoriul țării.
Săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024
Temperaturile medii vor fi apropiate de valorile normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor. Se așteaptă precipitații ușor peste media normală, în special în zonele sud-vestice.
Săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât normalul perioadei, la nivel național. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în mare parte din țară, mai ales în nord-vest.
Săptămâna 18.11.2024 – 25.11.2024
Temperaturile se vor încadra în mediile specifice pentru această perioadă. Precipitațiile vor fi ușor peste normal în jumătatea nordică a țării, iar în restul regiunilor se vor situa aproape de media obișnuită.
Milioane de oameni fără curent, inundații catastrofale
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum uraganul Milton a lovit coasta de vest a Floridei miercuri noaptea, 9 octombrie, ca o furtună extrem de periculoasă, provocând valuri „în pericol de viață” și vânturi devastatoare, lăsând peste 3 milioane de oameni fără curent electric și provocând inundații în numeroase regiuni. Milton a ajuns pe uscat ca un uragan de categoria 3 în apropiere de Siesta Key, județul Sarasota, cu vânturi de 120 mph, semnificativ mai slabe decât cele de 180 mph înregistrate anterior în Golful Mexic, când furtuna a atins categoria 5.
Siesta Key, o insulă cu o populație de aproximativ 5.500 de locuitori, majoritatea pensionari, a fost una dintre zonele grav afectate. În Sarasota, nivelul apei a crescut cu peste 8 metri, iar valurile de furtună au ajuns până la 5 metri în mai multe regiuni, inclusiv de la Napoli la Charlotte Harbour, cu inundații suplimentare prognozate în județele Manatee și Sarasota.
Până joi dimineața, 10 octombrie, Milton a fost retrogradat la categoria 1, dar vânturile puternice și ploile torențiale au continuat să afecteze regiunea. În unele locuri, rafalele de vânt au depășit 100 mph, iar echipajele de salvare au lucrat pentru a scoate oameni din clădirile avariate.
Uraganul Krathon, furtună de categorie 4
De altfel, reamintim cum autoritățile din Taiwan au emis luni, 30 septembrie, o avertizare înaintea sosirii taifunului Krathon, care a devenit un ciclon de categoria 4 pe măsură ce se apropie de coastele vestice dens populate ale insulei. Taifunul va aduce ploi torențiale și vânturi puternice, informează Reuters, citată de Agerpres. Deși Taiwan este frecvent afectat de taifunuri, acestea lovesc de obicei în regiunile montane și slab populate de pe coasta estică, situată la Oceanul Pacific.
Krathon este prognozat să atingă orașul portuar Kaohsiung miercuri dimineață, urmând apoi să traverseze centrul Taiwanului și să continue spre nord-est, ieșind în Marea Chinei de Est, conform Administrației Centrale de Meteorologie (CWA).
Taifunul a crescut în intensitate la nivelul unui uragan de categoria 4, cu vânturi ce depășesc 210 kilometri pe oră, conform platformei Tropical Storm Risk.
„Impactul va deveni tot mai sever”, a declarat Gene Huang, meteorolog la CWA, subliniind că este „rar” ca un taifun atât de puternic să lovească direct câmpiile din vestul insulei. Acesta a adăugat că este o „premieră” ca un taifun cu o asemenea traiectorie și intensitate să afecteze această zonă.