Prima pagină » Actualitate » România și-a sabotat sectorul energetic! A scos cărbunii dar nu a pus nimic în loc
România și-a sabotat sectorul energetic! A scos cărbunii dar nu a pus nimic în loc

România și-a sabotat sectorul energetic! A scos cărbunii dar nu a pus nimic în loc

17 mart. 2022, 09:32,
BZI.ro, în Actualitate

România şi-a sabotat sectorul energetic şi pare să fie un caz unic la nivel european. Vorbim despre faptul că statul român a închis centralele pe cărbuni dar nu au pus nimic în loc. Producția României este puternic dependentă de cum bate vântul. Dacă vântul bate puțin, sau deloc, țara importă cantitățile de energie din alte țări. Desigur, la prețuri net mai mari decât cele generate de o eventuală producție proprie.

Această decizie a dus la prețuri uriașe la energie dar şi la subminarea statutului de exportator net. Vă aducem aminte faptul că facturile românilor au fost uriașe, iar acest lucru a dus la adevărate drame. Ba mai mult, în ianuarie se spunea că facturile românilor ar putea crește cu 120% până în aprilie.

România şi-a sabotat sectorul energetic inchinzând centralele pe cărbuni

România pare că îşi sabotează singură sectorul energetic. Statul român a luat decia de a închide mai multe centrale pe cărbuni, dând afară sute/mii de angajaţi. Pe lângă dramele create de pierderea locului de muncă, românii au ajuns să fie dependenţi de importul de energie. Așadar, conform celor de la Transelectrica, în următorii 2 ani vor fi scoase din funcțiune şi alte centrale. Ziarul Financiar arată că din totalul de 38 de centrale de acest fel în acest moment mai avem funcționare doar 13.

România are investiţii şi în energia eoliană şi cea solară dar situaţia nu este una fixă pentru că există o dependență de factorii naţionali. Ba mai mult, un raport arată faptul că într-o zi în care nu bate vântul, dependența de cărbun este de 25%. Nu este suficient şi am ajuns să importăm de la vecini. Specialiştii din termoenergie susţin că țara, mai ales în contextul actual geopolitic ar putea redeschide câteva centrale. România nu este singura țară afectată de politica verde de la nivel internațional. De exemplu India este puternic afectată de acest lucru mai ales că țara este un important jucător la nivel mondial. Totuși, sunt țări democratice, europene care au început să își reconsidere poziționare asupra acestor politici. Polonia este un bun exemplu în acest fel. Până la urmă treaba fiecărei țări este de a-și proteja cetățenii împotriva trecerii la energia verde.

Cărbunele a ajuns din nou în centrul oficialilor Uniunii Europene

Politica green deal a transformat cărbunele într-un ”dușman” feroce pentru oficialii de la Uniunea Europenă. Totuşi, factorii de decizie de la Bruxelles şi-au schimbat atitudinea. În contextul geopolitic actual când Rusia atacă Ucraina şi a fost sancţionata puternic la nivel internațional, dependența de gaz rusesc este una evidentă. Acest lucru ar trebui să se termine şi cărbunii ar putea fi o şansă mare de a scăpa de această depenendă.

„La Deva am mai avea un grup de 210 MW, la Paroşeni 150 MW şi la Complexul Energetic Oltenia este grupul 5 de la Rovinari cu 300 MW care pot fi puse în funcţiune. Trebuie urgentate reparaţiile, iar mai departe marea problemă rămâne cea de alimentare a centralelor cu cărbuni“, a mai explicat Pop.

Astfel, în timp ce România şi-a asumat exitul din cărbuni până în 2032, Polonia, unde 70% din energie a fost asigurată anul trecut de centralele pe cărbuni, şi-a setat ca ţintă anul 2049. În 2020, sistemul energetic al Poloniei avea o capacitate totală de 49.238 MW, potrivit datelor oficiale, din care 31.255 MW erau numai în centralele pe cărbuni. În 2011, parcul de producţie de energie electrică al Poloniei era de 37.400 MW, din care 32.900 MW erau cărbunii.

În concluzie, faptul că România și-a sabotat sectorul energetic este ceva nefirect. De altfel, de-a lungul anilor, statul român a desființat/vândut numeroase sectoare stratetige.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *