Prima pagină » Actualitate » România se pregăteşte pentru valul 4 al pandemiei. Ministrul Ioana Mihăilă cere organizarea spitalelor
România se pregăteşte pentru valul 4 al pandemiei. Ministrul Ioana Mihăilă cere organizarea spitalelor

România se pregăteşte pentru valul 4 al pandemiei. Ministrul Ioana Mihăilă cere organizarea spitalelor

19 aug. 2021, 12:21,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut, în timpul unor videoconferințe cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică și managerii unităţilor medicale să se pregătească pentru valul patru al pandemiei, centralizarea numărului de pături pentru copii, inclusiv pentru Anestezie şi Terapie Intensivă pediatrie, dar și o evidență a medicilor ATI.

Ioana Mihăilă, a organizat în marți și miercuri, alături de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii unităților sanitare implicate în acordarea asistenței medicale pacienților infectați cu SARS-CoV-2, în vederea pregătirii spitalelor pentru creșterea incidenței cazurilor de pacienți COVID-19, anunță MInisterul Sănătății.

Temele abordate în cadrul videoconferintelor

La videoconferințe, a participat și dr. Călin Alexandru, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Temele abordate au vizat măsuri organizatorice cu scopul eficientizării capacității de răspuns a spitalelor față de creșterea incidenței cazurilor de pacienți cu COVID-19 spitalizați și pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienților COVID-19, corespunzător contextului epidemiologic. Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii și populația tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătății a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel județean care pot fi alocate îngrijirii pacienților pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie”, transmite MS.

Mai mult decât atât, ministrul Sănătății a solicitat verificarea la nivelul unităților spitaliceşti a existenței unui stoc adecvat de materiale și echipamente de protecție, dar și a faptului că aparatele de ventilație și sistemele de alimentare cu oxigen funcționează în parametri optimi și că nu vor exista dificultăți în aprovizionarea cu oxigen.

„Totodată, a fost solicitată realizarea unei evidențe a medicilor din specialitatea ATI, precum și a medicilor rezidenți (anii IV și V) care pot fi detașați către alte unități sanitare, în situația în care contextul epidemiologic va impune această măsură”, potrivit comunicatului de presă.

Epidemiologul Octavian Jurma: „Valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3”

Creşterea accelerată a cazurilor noi de pacienţi infectaţi şi internaţi cu COVID-19 la ATI l-a determinat pe epidemiologul Octavian Jurma să avertizeze faptul că „valul 4 a debutat deja de 4 săptămâni şi că acceleraţia a atins cele mai mari valori înregistrate până acum în pandemie”.

Specialiştii spun că valul 4 al pandemiei de coronavirus este tot mai aproape și va face tot mai multe victime. Epidemiologul Octavian Jurma a anunţat, într-o postare pe Facebook la care a adăugat şi grafice, care indică rata de variație a vitezei săptămânale a epidemiei de COVID-19 în România.

„Am intrat în a 5-a săptămână de creştere accelerată şi creşterea cazurilor noi începe să fie urmată de creşterea internărilor în spitale, a internărilor la AŢI şi a deceselor. Diferenţa dintre o creşterea liniara a numărului de cazuri (cum pretind unii politicieni) că avem în România şi o creştere accelerată e mai greu de depistat pe curba oficială a cazurilor noi. Pentru identifica cu uşurinţă trendurile avem nevoie de indicatori derivaţi cum este acest „accelerometru” pandemic. Aici o creştere liniara (viteză constantă) se vede că zero sau variaţii foarte mici ale acceleraţiei. Creşterea neliniară (accelerată) se vede că o deviaţie pozitivă (roşu) iar scăderea vitezei de creştere că o deviaţie negativă (verde). În graficul de mai jos se vede că valul 4 a debutat deja de 4 săptămâni şi că acceleraţia a atins cele mai mari valori înregistrate până acum în pandemie.

Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute a pandemiei de până acum. Este puţin probabil că valul 4 să semene cu valul 3 (care a avut doar 6 săptămâni de creştere accelerată) şi este mult mai probabil să aibă un profil similar valului 2. Valul 2 a avut 2 perioade de câte 2 luni (8 săptămâni) de creştere accelerată între care am avut un scurt platou în luna august. De altfel nici între valul 2 şi 3 nu am revenit la nivelul de baza de la care am plecat în vara ceea ce face că valul Delta 4 să fie mult mai puţin predictibil pe termen lung. Singurul lucru pe care îl ştim cu mare probabilitate este că valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3 (5,000 de cazuri pe zi) cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2021 şi că şcolile se vor deschide pentru prima dată în val (în septembrie 2020 şi februarie 2021 s-a deschis în platou). Ce urmează după e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu pe care îl contemplam este atingerea şi/sau depăşirea vârfului de 10.000 de cazuri pe zi din valul 1″, a scris Octavian Jurma, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`