Prima pagină » National » România se numără printre statele europene ce insistă pentru stabilirea unui plafon maxim de preț al gazelor

România se numără printre statele europene ce insistă pentru stabilirea unui plafon maxim de preț al gazelor

18 nov. 2022, 16:40,
în National

Instaurarea unui plafon maxim de preț al gazelor la nivelul UE este ceea ce cer mai multe țări europene, printre care se numără și România, Franța, Italia. Din păcate însă, acestea se lovesc de opoziția unor țări precum Țările de Jos și Germania, care se tem că furnizorii își pot vinde gazul natural în altă parte.

Comisia Europeană propune un plafon temporar de preț și mai propune ca membrii Uniunii Europene să își unească forțele pentru a cumpăra împreună gaze, scăzându-le astfel prețul.

Mai multe state europene cer stabilirea unui plafon maxim de preţ al gazelor

Așadar, în contextul în care miniștrii energiei nu vor reuși stabilirea unui plafon maxim de preț al gazelor săptămâna viitoare, atunci șefii de guvern vor trebui să găsească o soluție la summitul din 15 decembrie.

”Problema – spune Jack Van Roon, brutar – este că prețurile la gaze cresc vertiginos, iar la un moment dat nu mai poți ține pasul.

Acum plătesc 1400 de euro pe lună, dar în curând ar putea fi 12.000 sau 13.000 de euro: acestea sunt estimările pentru noiembrie și e imposibil să continui în acest ritm”.

În acest context, în urmă cu câteva zile, guvernul olandez a decis să ofere împrumuturi low-cost brutarilor dornici să înlocuiască cuptoarele pe gaz cu cele electrice, numai că pentru lucrătorii din acest sector schimbarea nu ar reprezenta o soluție.

”Desigur, se poate trece la curent, numai că pentru instalarea cablurilor (pe stradă) există un timp de așteptare de aproximativ doi ani și jumătate.

Încercam deja să facem rost de cuptoare noi, dar ar fi fost o investiție de jumătate de milion de euro, o sumă care provoacă prea multă nesiguranță, în raport cu ultimii 17 ani de muncă”, a declarat Jack Van Roon.

În acest context, amintim cum statul german a anunțat că urmează să plătească factura lunară la gaz în decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, conform unui plafon în două etape a prețurilor la energie, recomandat luni de un grup de experți desemnat de guvern.

Sprijin acordat de Uniunea Europeană consumatorilor de gaze și electricitate

Pentru a evita închiderea companiilor dependente de energie, Uniunea Europeană ar putea crește din nou suma acordată ca sprijin consumatorilor de gaze și electricitate. De la începutul crizei energetice, respectiv septembrie 2021, în țările Uniunii au fost alocate ajutoare în valoare de aproape 600 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energiei.

Cu toate acestea, brutarii europeni suferă, iar creşterea costurile de producție devine deja un coșmar: fie că este vorba de brutăria locală, din colţul străzi care este administrată de o familie, sau de uriașa brutărie industrială, facturile vertiginoase reprezintă o amenințare existențială.

În concluzie, criza energetică lovește puternic brutăriile europene: mai multe informații în acest sens pot fi găsite în raportul Euronews Witness despre brutarii aflaţi în dificultate în România, Italia și în Țările de Jos.

De altfel, România a importat în primele opt luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,512 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 20,1% (- 381.300 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acest context, acum România se numără printre statele europene ce insistă pentru stabilirea unui plafon maxim de preț al gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *