Prima pagină » National » România se apropie de 4 milioane de persoane vaccinate! Valeriu Gheorghiță a făcut un top al judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19
România se apropie de 4 milioane de persoane vaccinate! Valeriu Gheorghiță a făcut un top al judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19

România se apropie de 4 milioane de persoane vaccinate! Valeriu Gheorghiță a făcut un top al judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19

18 mai 2021, 14:11,
George Cristian în National

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a ţinut o conferinţă de presă în care a făcut mai multe anunţuri. În contextul derulării pe teritoriul naţional a campaniei de imunizare împotriva COVID-19, medicul a menţionat faptul că aproape 4 milioane de români s-au vaccinat deja. De altfel, colonelul a vorbit şi despre topul judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare.

Gheorghiță a menţionat faptul că medicii de familie vaccinează folosind serurile Johnson&Johnson, AstraZeneca şi Moderna.

Medicii de familie vaccinează folosind trei seruri

În conferinţă de presă susţinută de Valeriu Gheorghiță s-a menţionat faptul că, până în prezent s-au vaccinat aproximativ 4 milioane de români. Conform medicului, la această oră sunt 5 judeţe fruntaşe în campanie de vaccinare la care participă medicii de familie. Vorbim de judeţele: Timiș, Dâmbovița, Călărași, București și Dolj.

La capitolul vaccinare în mediul rural sunt fruntașe cinci judeţe: Călărași, Dâmbovița, Timiș, Dolj și Bihor.

Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre faptul că, până în prezent sunt peste 1400 de medici de familie care administrează vaccinul împotriva COVID-19:

„În ceea ce privește etapa de vaccinare prin cabinetele de medicină de familie, la acest moment sunt 1.403 medici de familie care au recepționat vaccinuri de la cele trei companii diferite – Johnson & Johnon, Moderna și AstraZeneca. Vaccinuri de la Johnson & Johnson au recepționat 1.373 de medici de familie. Au fost distribuite în total 64.905 doze și au fost administrate deja peste 29.000.

Un medic de familie din județul Botoșani a organizat chiar un minimaraton cu vaccin de la Pfizer și a reușit să vaccineze în trei zile circa 180 de pesoane din comună Răchiți, ceea ce mi s-a părut un demers absolut extraordinar, cu ajutorul DSP Botoșani. Urmează să se organizează și alte activități.

În 56% din cazuri se vaccinează în cabinetele din mediul rural, 44% în cabinetele din mediul urban.
Topul celor 5 județe în funcție de numărul de vaccinări efectuate, care au înregistrat peste 1.000 de persoane vaccinate la 17 mai: Timiș – 2395, Dâmbovița – 1543, Călărași – 1523, București – 1420 și Dolj – 1035

În ce privește vaccinarea în cabinetele din rural, la 17 mai cele mai multe erau administrate în județul Călărași – 1.118, Dâmbovița – 930, Timiș – 850, Dolj – 723, Bihor – 587”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ţinta Guvernului: 5 milioane de vaccinaţi până la 1 iunie 2021

Anunţul lui Valeriu Gheorgită vine în contextul în care, acum ceva timp, Florin Cîțu anunţa faptul că ţinta Guvernului este vaccinarea a 5 milioane de persoane până la 1 iunie. În pofida anunţului şi a faptului că, dacă se va ajunge la acest număr va mai exista o etapă de relaxare, mai multe voci din spaţiul public sunt de părere că ţinta statului român este nerealistă.

O voce puternică în acest sens este cea a medicului Alexandru Rafila care a explicat faptul că nu se va atinge o asemenea cifră pe data de 1 iunie:

„Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.

Dar, să putem să ajungem la ceea ce își propune domnul prim-ministru, trebuie să atingem cifrele pe care vi le spun eu. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? (…) spunea Alexandru Rafila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024