Prima pagină » Actualitate » România se află sub cod galben de caniculă! Valul de căldură se va intensifica în aceste județe din țară
România se află sub cod galben de caniculă! Valul de căldură se va intensifica în aceste județe din țară

România se află sub cod galben de caniculă! Valul de căldură se va intensifica în aceste județe din țară

09 iul. 2024, 11:15,
în Actualitate

Peste jumătate de țară este și marți sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, iar meteorologii au avertizat că valul de căldură din România se va extinde și se va intensifica.

Codul galben emis de ANM

Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade și local 38…39 de grade în regiunile sudice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Valul de căldură va continua treptat să se extindă și să se intensifice în toată țara, a mai transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Prognoza pentru București

Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Luni, temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade, iar marți va fi de 38…39 de grade. Minima termică va fi de 18…22 de grade.

Cod Portocaliu de caniculă în tot sudul țării

Pentru ziua de 10 iulie, ANM a emis Cod Portocaliu de caniculă în mai multe județe din sudul țării.

”În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).”, precizează ANM.

De asemenea, în restul țării a fost emis Cod Gaben de caniculă. Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *