Prima pagină » National » România se află pe o pantă descendentă a epidemiei CoVid-19. Ce va urma la toamnă
România se află pe o pantă descendentă a epidemiei CoVid-19. Ce va urma la toamnă

România se află pe o pantă descendentă a epidemiei CoVid-19. Ce va urma la toamnă

02 iun. 2020, 07:28,
în National

Noul coronavirus dă semne că pierde din intensitate și sunt șanse mari să avem o vară mai ușoară. Este părerea specialiștilor români care vorbesc despre scăderea numărului de cazuri de CoVid-19, deși au trecut două săptămâni de la relaxarea restricțiilor. În plus, ultimele studii arată că asimptomaticii nu transmit virusul decât în mică măsură.

141 de cazuri în ultimele 24 de ore

141 de noi pacienți au fost diagnosticați cu coronavirus în ultimele 24 de ore și numărul de îmbolnăviri este pe o pantă descendentă. Într-un scenariu optimist, vara ne-ar putea aduce vestea că nu mai avem niciun caz înregistrat. Specialiștii infecționiști susțin că situația e imprevizibilă: pentru ca la noi să se stingă focarele ar trebui ca acest lucru să se întâmple și în celelalte țări afectate de pandemie, altfel există riscul cazurilor de import.

Virusul a pierdut din agresivitate

În România, medicii spun că virusul și-a pierdut din agresivitate, dovadă că și numărul de cazuri grave a scăzut. Adrian Marinescu, medic infecționist: „Există un ciclu viral de 8-10 săptămâni care s-a cam încheiat, eu cred că de acum încolo numărul de îmbolnăviri o să scadă. Lucrul acesta se întâmplă treptat. (…) Este intervalul de timp în care virusul e activ. El, ușor, ușor, își pierde agresivitatea și, după aceste săptămâni, ajunge să fie foarte puțin activ, cu condiția ca în acel interval să nu existe îmbolnăviri în lanț. Asta a fost și regula.”

70% din pacienți sunt asimptomatici

În acest moment, avem internați 4.700 de pacienți, iar 70% dintre ei sunt asimptomatici sau au forme ușoare ale bolii. Adrian Marinescu: „Studiile de ultimă oră spun că riscul ca cei asimptomatici să transmită este foarte mic. Se întâmplă în general dacă vorbim de familie sau către cei care au un contact prelungit la locul de muncă, de exemplu. Asta înseamnă că la nivel de populație, că mergem la mare sau la terase, riscul ca o persoană asimptomatică să transmită este mic.”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Avem o transmitere comunitară joasă. Rămân focarele trasmise în decursul săptămânilor trecute, dar avem. De referință rămâne numărul de cazuri din terapie intensivă: 159, azi, 160, ieri. Chiar dacă am avut 124 de cazuri noi ieri și 141 azi, rămâne în evaluare având în vedere că au fost zile libere și mai puține testări.”

Virusul ar putea reveni la toamnă

Specialiștii susțin că virusul SARS-CoV-2 poate reveni în toamnă chiar dacă vom scăpă de el în această vară. Revenirea nu va fi însă una în forță și nu se va manifesta la intensitatea acestor luni. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: „Hai să spunem o creștere sezonieră a numărului de cazuri care ar putea să fie absorbite de sistemul medical din România fară probleme, dacă continuăm să fim precauți.”

Până acum, în țara noastră au fost confirmate 19.398 de cazuri de infectare, iar aproape 13.500 de pacienți s-au vindecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`