Prima pagină » Actualitate » România poate trimite sistemul Patriot și astăzi în Ucraina. Iohannis a promulgat legea
România poate trimite sistemul Patriot și astăzi în Ucraina. Iohannis a promulgat legea

România poate trimite sistemul Patriot și astăzi în Ucraina. Iohannis a promulgat legea

05 sept. 2024, 17:40,
Simona Ciobanu în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi. 5 septembrie, o lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, după ce această solicitare a fost făcută în repetate rânduri de președintele Volodimir Zelenski.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a semnat decretul pentru „promulgarea Legii privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 referitoare la realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, parte a programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” (PL-x 423/02.09.2024).”

Legea, inițiată de Guvern și aprobată marți de Camera Deputaților, prevede oferirea Ucrainei a unui sistem de rachete Patriot, în urma multiplelor cereri ale președintelui Zelenski.

România poate trimite sistemul Patriot și astăzi în Ucraina

Costul acestei donații este de 60 de milioane de dolari, iar România va achiziționa un nou sistem Patriot cu ajutorul unor fonduri externe nerambursabile. Potrivit Ministerului Apărării, finalizarea donației către Ucraina va întări poziția României ca furnizor de securitate regional și va consolida parteneriatul cu Statele Unite, partener esențial în asigurarea securității naționale, în contextul actual al provocărilor regionale și internaționale.

Legea prevede și suma necesară pentru acoperirea transferului sistemului Patriot. Valoarea taxelor și comisioanelor pentru achiziția unui nou sistem, similar celui donat, este estimată la aproximativ 60 de milioane de dolari, bani care vor fi alocați din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Ministerul a subliniat că este esențială refacerea capacității de apărare aeriană a României prin achiziționarea unui nou sistem de la Guvernul SUA, prin programul FMS, folosind fonduri externe nerambursabile și mecanisme internaționale care sprijină Ucraina.

Președintele Zelenski a mulțumit României pentru donarea sistemului Patriot, subliniind că acesta va juca un rol important în protejarea orașelor și comunităților din Ucraina.

România donează Ucrainei un sistem Patriot estimat la 60 de milioane de dolari

România va achiziționa un nou sistem Patriot din surse externe nerambursabile, iar costul donației către Ucraina este estimat la 60 de milioane de dolari. MApN subliniază necesitatea de a reface capacitatea de apărare aeriană la sol prin achiziționarea unui sistem similar de la Guvernul SUA, utilizând fonduri externe nerambursabile și oportunități de finanțare din cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin pentru Ucraina.

Proiectul de lege specifică și suma necesară pentru transferul sistemului Patriot, estimată la aproximativ 60 de milioane de dolari, care va fi acoperită integral din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Textul legislativ propune, printre altele, modificări la Legea nr. 222/2017, referitoare la „Capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol”. Aceste modificări includ introducerea unor prevederi care permit donarea sistemului Patriot către terți și reconstituirea capacității de apărare prin achiziția unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.

Sistemul Patriot aflat în România este pregătit pentru transfer către Ucraina, în contextul în care ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat săptămâna trecută accelerarea livrării sistemelor de apărare antiaeriană promise. Ucraina a primit deja sisteme Patriot din Germania și SUA, iar alte țări, precum Olanda și Spania, au contribuit cu lansatoare sau rachete. Deși România, SUA și Olanda s-au angajat să livreze câte un sistem suplimentar, încă nu s-a anunțat când vor ajunge acestea în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
05 septembrie 2024
05 septembrie 2024