Prima pagină » National » România pierde peste jumătate din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Care sunt jaloanele „ratate”
România pierde peste jumătate din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Care sunt jaloanele „ratate”

România pierde peste jumătate din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Care sunt jaloanele „ratate”

10 oct. 2024, 22:23,
Redacția BZI în National

România este în situația în care a pierdut, temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 care este în valoare totală netă de 2 miliarde de euro. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani. Ministrul Adrian Câciu a dat asigurări în această seară, la Digi 24, că România nu va pierde acești bani, însă va fi scos în cererea de plată proiectul metroului din Cluj.

„Să ne înțelegem: nu se pierde niciun ban. Nu se plătesc în același timp. O plată parțială vom avea, cum am avut și la cererea de plată nr. 2. Acum, nu am exact cifra, aștept scrisoarea oficială. Pot să spun că totuși evoluția sumei a crescut de la o săptămână la alta“, a afirmat Adrian Câciu la Digi 24, după ce astăzi au apărut informații potrivit cărora România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR.

România a îndeplinit 68 din cele 74 de jaloane incluse în cererea de plată numărul 3

Guvernul are la dispoziție șase luni pentru a îndeplini jaloanele nefinalizate și pentru a recupera fondurile. România a îndeplinit 68 din cele 74 de jaloane incluse în cererea de plată numărul 3. Șase dintre aceste jaloane au fost considerate neîndeplinite, fie parțial, fie complet.

„Discutăm despre metroul de la Cluj… problema nu a fost rezolvată, motiv pentru care vom avea o plată parțială, iar la revizuirea PNRR, metroul de la Cluj va fi eliminat ca investiție din acest plan și va fi finanțat din alte surse, de la Ministerul Transporturilor, din obligațiuni verzi emise de România. Fondurile aferente metroului de la Cluj (n.r. din PNRR), cele 300 de milioane de euro, vor fi realocate către o investiție de succes, care nu are probleme din perspectiva Comisiei Europene. Ce reproșează Comisia: nu a fost publicat în CJUE anunțul pentru lansarea licitației la valoarea actualizată a contractului de execuție. Toate celelalte jaloane vor fi rezolvate. Avem la dispoziție această perioadă de 6 luni pentru a soluționa aceste probleme“, a dat asigurări Adrian Câciu în emisiunea moderată de Cosmin Prelipceanu.

Care sunt jaloanele „ratate” de România

Numirile la companiile din energie – Consiliile de administrație ale companiilor din domeniul energiei au fost completate cu persoane considerate incompatibile cu funcțiile lor, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.* Operaționalizarea AMEPIP – Acest jalon vizează crearea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Proiectelor de Infrastructură și Politici Publice (AMEPIP). Foștii șefi ai agenției au demisionat, iar unii dintre ei au rămas interimari, deși au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.

Scăderea pragului la microîntreprinderi – Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este necesară o decizie politică pentru a stabili dacă România va renunța la acest regim fiscal pentru microîntreprinderi.

Finanțarea metroului din Cluj-Napoca – Proiectul metroului din Cluj-Napoca, care urma să beneficieze de o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR, riscă să piardă această finanțare din cauza neîndeplinirii jaloanelor.

Numirile la companiile din transporturi – Acest jalon implică numirile la conducerea companiilor din transporturi, unde au fost identificate probleme legate de procedurile de selecție.

Contracte pentru lucrări feroviare – Există jaloane restante referitoare la contractele ce vizează lucrările feroviare, care nu au fost semnate conform cerințelor stabilite.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Ce imagini a publicat Rebeca Lăzărescu, fosta iubită a lui Vlad Pascu, după moartea lui Rareș Ion, zis și Castron
Playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
observatornews.ro
Ce droguri a consumat Rareş Ion în garajul lui Maru, dealerul lui Vlad Pascu. Concluzia legiştilor după autopsie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxa care intră în vigoare pe 18 aprilie. Cine va plăti dublu
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Boupendza a apărut la antrenament și i-a lăsat în stare de șoc pe colegi! Ce au descoperit
Playtech.ro
Gata cu vremea frumoasă! Încep ploile şi vijeliile, temperaturile scad brusc
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 aprilie 2025
17 aprilie 2025