Prima pagină » Business în România » România pierde 1 miliard de dolari anual din cauza lipsei forței de muncă! Muncitorii străini trimit sume colosare în special în Asia

România pierde 1 miliard de dolari anual din cauza lipsei forței de muncă! Muncitorii străini trimit sume colosare în special în Asia

18 iul. 2024, 10:43, 3 ,
în Business în România

România a ajuns o țară din care pleacă sume imense de bani în fiecare an. Vorbim despre 1 miliard de dolari, iar totul este cauzat de lipsa forței de muncă. Muncitorii străini trimit sume mari de bani în țările din care au plecat, în special în Asia.

În schimb, forța de muncă românească este plecată în mai toată Europa. În lipsa unei strategii naționale de repatriere a diasporei, lucrurile se vor accentua. Trebuie să mai punctăm faptul reversul medaliei vine din sumele de bani pe care românii plecați în afară le trimit în România. Sunt câteva miliarde de euro care intră anual în economia internă.

Din România pleacă, spre Asia, peste 1 miliard de dolari

România a evoluat rapid într-o piață dezvoltată și o sursă de bani pentru muncitorii asiatici care vin să lucreze în construcții, industria auto sau HoReCa, conform datelor de la Knomad, o platformă susținută, printre altele, de Banca Mondială.

Transferurile de bani efectuate de lucrătorii străini din România către alte țări au depășit anul trecut, pentru prima dată, pragul de 1 miliard de dolari, conform aceleași surse. În ultimii zece ani, suma aproape s-a triplat, crescând de la 485 milioane de dolari în 2013 la 1,424 miliarde de dolari anul trecut.

În anii 2000, România era aproape absentă de pe această „hartă” a remiterilor, cu sume care tindeau spre zero. În acea perioadă, românii erau cei care plecau în Occident și susțineau consumul intern cu banii trimiși acasă.

Acest fenomen continuă și astăzi, dar odată cu dezvoltarea economiei și creșterea salariilor, imaginea pieței locale s-a modificat semnificativ. Cea mai mare problemă este că partidele politice nu au nicio perspectivă de a încuraja repatrierea celor câteva milioane de români plecați în afara țării. Dacă partidele politice ar avea o strategie corectă, sumele de bani ar rămâne în economia țării.

Un muncitor străin câștigă în medie 900 de dolari pe lună

În România, salariul minim pe economie este un pic peste 2000 de lei. Când vine vorba despre salariul unui muncitor străin, media salarială este, potrivit sursei citate de peste 800 de euro.

„România a devenit din ce în ce mai atractivă pentru forța de muncă din străinătate, în special din țările asiatice unde salariile sunt considerabil mai mici decât cele din România“, afirmă analistul Aurelian Dochia, conform zf.ro.

În 2023, aproximativ 130.000 de muncitori străini activau pe piața locală, majoritatea provenind din țări non-UE, conform datelor de la Inspecția Muncii, obținute la solicitarea Ziarului Financiar. Având în vedere că acești muncitori au trimis în jur de 1,4 miliarde de dolari către țările lor de origine, se poate estima că fiecare a câștigat cel puțin 900 de dolari (830 de euro) pe lună.

„Un lucrător asiatic primește același salariu ca și un muncitor român“, explică Melania Pop, manager de dezvoltare a afacerilor la IWF, o firmă specializată în recrutarea de forță de muncă din Asia și Africa.

Așadar, România pierde peste 1 miliard de dolari în fiecare an, bani pe care muncitorii străini îi trimit în Asia.

Comentarii
  • In primul rand ca in Romania nu se castiga 850 de euro lunar din livrari si facut saorme. Daca ar fi asa, romanii ar sta acasa si n-ar pleca in afara pentru salarii de 500 si 600 de euro pe luna.

    Asiaticii fac bani din trafic cu droguri ascunse in mancarea livrata sau din prostitutie. Voi chiar credeti ca cioara aia pe care o vedeti pe bicicleta la ora 11 seara printre blocuri livreaza mancare? Nu! Livreaza droguri! Voi chiar nu vedeti ca odata cu aparitia acestor nespalati a explodat consumul de droguri in Romania? E clar ca in ghiozdanele alea se transporta droguri!

    Iar poza din articol e mincinoasa. Asiaticii nu stiu nici macar sa puna un surub cum trebuie. In zona mea de ani de zile e santier tocmai pentru ca asiaticii astia sunt asa de prosti ca nici macar sa bata un cui nu sunt in stare. Acum au inceput sa angajeze iar romani si in sfarsit se vede progres pe santier.

    In general, asiaticii incep „munca” la ora 10:30 dimineata cel mai devreme, si se plimba aiurea prin trafic de la un restaurant la altul ca sa prinda o livrare in care sunt ascunse droguri. Asta e ocupatia lor principala. Altii mai lucreaza prin magazine unde stau degeaba si se uita ca prostii la tine. Mai sunt si prin patiserii si saormerii, unde e nevoie de 3-4 ciori din astea ca sa-ti faca o saorma sau sa ia o merdenea din cuptor si sa o puna in vitrina. Atata stiu ei sa faca. Ei nu repara masini, ei nu schimba sine de tramvai, ei nu zidesc case, ei nu schimba tevi, ei nu paveaza strazi si drumuri, ei nu lucreaza pe camp. Pe scurt, sunt niste putori inutile.

    Apropo, in tari cu oameni destepti gen China, Rusia si Japonia s-a trecut la robotizare pentru a acoperi deficitul din forta de munca. In Japonia munca necalificata e deja partial facuta de roboti. In China exista fabrici 100% robotizate si in Rusia pe strazi dai frecvent de roboti care livreaza mancare si corespondenta.

    Tarile cu adevarat destepte recurg la robotizare pentru a acoperi deficitul de munca.
    Tarile pline de prosti importa putori din lumea a treia care nu stiu sa faca absolut nimic ultil.

  • Ardealul e fruntea!

    Totusi exista speranta pentru Romania.

    La Cluj s-a trecut deja la roboti-chelneri in multe restaurante, deci nu mai e nevoie sa aduci prostanaci nespalati din Nepal ca sa-ti serveasca mancarea acolo. Foarte bine!

  • Dacă s-a descoperit ajutorul social..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *