România este pe ultimul loc în Europa în clasamentul asigurărilor de locuințe. Deși asigurarea locuinței este opțională și nu este impusă de lege, acest lucru nu o face mai puțin importantă. Cu toate acestea, mulți români nu au încheiat o poliță de asigurare pentru casă. Specialiștii sunt de părere că un cutremur devastator ar produce pagube uriașe.
România, pe ultimul loc în Europa în clasamentul asigurărilor de locuințe
Un studiu recent arată că românii sunt codașii Europei la asigurări. Datele vin în contextul în care au trecut 47 de ani de cutremurul din 1977, iar românii par să nu fi înţeles riscul unui cutremur major. Specialiştii spun că situaţia este una gravă în cazul în care un seism similar celui din 1977 ar produce pagube de peste 10 miliarde de euro.
,,Nu avem suficientă grijă fața de casele noastre. Fără o asigurare financiară, în cazul unui eveniment major, nu ne putem descurca nici ca indivizi, nici ca comunităţi. Vor fi grave probleme dacă va avea loc un amplu eveniment de anvergura celui din 1977.”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID.
Deși asigurarea facultativă a locuinței nu este obligatorie prin lege, există numeroase motive pentru care poate fi recomandată. Ea oferă o protecție esențială împotrivă riscurilor financiare și în fața evenimentelor neprevăzute. În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor.
Cât costă să îți asiguri locuința
Pentru a-și asigura locuința românii trebuie să scoată din buzunare între 50 și 150 lei pe an.. Prețul diferă în funcție de tipul de locuință. La o poliță obligatorie pentru o locuință de Tip A, adică de 10 euro pe an, în caz de calamități naturale, mai exact inundații, cutremure și alunecări de teren, asiguratorul va plăti daune în limita maximă a 10.000 de euro. Pentru anul 2024, pentru o locuință tip A, primă de asigurare este de de 130 lei /an, iar sumă asigurată de 100.000 lei. Pentru o locuință tip B, primă de asigurare este de 50 lei/an, iar sumă asigurată de 50.000 lei.
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas în asigurarea locuinței. Nu intră sub incidenţa PAD anexele, dependinţele, dotările și utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată și nici bunurile din interiorul locuinţei. Pentru o acoperire completă este nevoie și de o poliță facultativă. Constatarea și evaluarea prejudiciilor, precum și stabilirea cuantumului despăgubirii se realizează de către asigurătorul care a eliberat contractul de asigurare.
Mulți români consideră asigurarea locuinței ca fiind o cheltuială inutilă și nu ca o investiție pentru siguranța imobilului și a celor care locuiesc acolo. Comparativ cu alte țări europene, unde mai mult de 3 din 5 locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, țara noastră se confruntă cu o realitate îngrijorătoare. O poliță de asigurare garantează că investiția este protejată financiar împotriva unor evenimente precum incendii, daune cauzate de furtuni, vandalism și alte pericole. România este pe ultimul loc în Europa în clasamentul asigurărilor de locuinţe.
Asiguratorul, fix atunci, declara falimentul…ca asa e la noi…cotizezi dar nu beneficiezi.
Nu este o inventie romaneasca anonimule !, e inventie americana asta !, sa vezi prin vest ce tepe iti iei
Niciun asigurator nu are suficiente fonduri sa plateasca pentru casele distruse de un cutremur major. Hai mars cu vrajeala voastra. Mu*e asiguratorilor.