România a fost inclusă pe harta ţărilor periculoase din punct de vedere epidemiologic de către jurnaliștii internaționali. Compania de asigurări INTERNATIONAL SOS a întocmit o hartă pe baza numărului de persoane infectate cu noul COVID-19, dar şi a situaţiei medicale din ţara respectivă. Astfel, țara noastră nu stă foarte bine la acest capitol.
România este considerată de către jurnaliștii internaționali zonă cu “risc mediu” de pericol epidemiologic.
România, pe harta ţărilor periculoase din punct de vedere epidemiologic
Dacă vrei să îţi faci planuri de vacanţă, în ciuda pandemiei de coronavirus, atunci trebuie să afli care sunt considerate ţările cele mai periculoase din punct de vedere epidemiologic. Din păcate, România nu stă foarte bine la acest capitol. Jurnaliştii internaţionali au făcut clasamentul iar ceea ce se întâmplă în ţara noastră este jenant. Aflată la cea de-a 11-a ediţie, harta este realizată de compania de asigurări INTERNATIONAL SOS pe baza numărului de persoane infectate cu noul COVID-19, dar şi a situaţiei medicale din ţara respectivă.
Ţările sunt colorate, în funcţie de pericol, în cinci culori: de la alb (sigur), până la roşu (extrem de periculos). Printre cele mai periculoase ţări în care poţi merge şi la întoarcerea din care este necesară carantina de 14 zile se numără Georgia, Rusia, Ucraina, Șerbia, Luxemburg, Croaţia, Italia, Libia, Burkina Faso, Siria, Irak. Cei care vin din statele enumerate pot ieşi din izolare după 10 zile doar dacă prezintă un test negativ SARS-CoV-2. În cazul persoanelor care în ultimele trei luni au avut, însă, virusul nu mai sunt obligate să stea în carantină, scriu cei de la playtech.ro
În ceea ce priveşte România, aceasta este considerată zonă cu “risc mediu” de pericol epidemiologic.
Situaţie coronavirus în Romania
În România lucrurile nu par să meargă spre mai bine, numărul cazurilor noi fiind încă unul destul de ridicat. Până astăzi, 14 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 559.587 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
460.780 de pacienți au fost declarați vindecați, potrivit știrioficiale.ro
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.252 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 13.494 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 13.12.2020 (10:00) – 14.12.2020 (10:00) au fost raportate 109 decese (60 bărbați și 49 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 28 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.
104 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.379. Dintre acestea, 1.289 sunt internate la AȚI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.436.130 teste. Dintre acestea, 8.059 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.809 la cerere.
Pe teritoriul României, 42.741 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.222 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.168 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 137 de persoane.