Prima pagină » National » România nu va scăpa nici în 2024 de dronele rusești. Ministrul Apărării: „Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi”
România nu va scăpa nici în 2024 de dronele rusești. Ministrul Apărării: „Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi”

România nu va scăpa nici în 2024 de dronele rusești. Ministrul Apărării: „Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi”

02 ian. 2024, 23:40,
în National

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că autorităţile române au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor precum cele semnalate anul trecut, când drone folosite în războiul din Ucraina au căzut pe pământ românesc sau au intrat în spaţiul aerian al României.

Ministrul subliniază că, deşi România deţine echipamente performante pentru depistarea unor astfel de aparate de zbor, există o serie de limitări în ceea ce priveşte capacitatea de detectare, limitări care sunt date de factori obiectivi.

„Noi am luat măsurile care au fost considerate necesare”

Ministrul Apărării a afirmat că, după incidentele semnalate anul trecut, când drone provenite din conflictul din Ucraina au căzut pe pământ românesc, autorităţile au luat măsuri pentru a putea „genera siguranţa” pentru ca cetăţenii români care locuiesc în zona de la gurile Dunării să nu fie afectaţi.

„Sunt elemente concrete care evident că au fost în atenţia noastră şi pe care am încercat să le gestionăm în aşa fel încât de la zi la zi, de la eveniment la eveniment, nivelul de atenţie, de alertă de prevenire şi de combatere a posibilelor efecte să fie unul ridicat. După cum ştiţi, Marea Neagră, dar şi gurile Dunării, pentru că toată lumea spune că accesul pe Marea Neagră se face prin strâmtori, dar accesul pe Marea Neagră se face şi prin Dunăre, care capătă o importanţă strategică foarte mare, acest acces ne-a determinat să mărim prezenţa noastră în aşa fel încât să putem supraveghea mai bine braţele Dunării, mă refer în primul rând la Chilia, unde au fost evenimente. (…) Noi am luat măsurile care au fost considerate necesare în aşa fel încât să putem preveni şi să putem acţiona imediat dacă acest lucru se mai întâmplă”, a declarat Angel Tîlvăr, marţi seară, la Antena 3.

„Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce priveşte limitările”

Ministrul a spus că între localitatea românească Plauru şi cel mai apropiat port ucrainean este „o distanţă relativ mică”, că ”această distanţă relativ mică face ca posibilitatea unor incidente să existe”, iar în acest context autorităţile române au luat măsuri pentru a acţiona imediat dacă astfel de drone ajung în spaţiul aerian românesc.

„Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce priveşte limitările care sunt din punct de vedere al depistării lor pentru că materialele din care sunt făcute reflectă puţin undele radio, altitudinea la care zboară sau la care au zburat în aşa fel încât nu au putut fi detectate chiar în locul în care incidentul a avut loc… altitudinea aceasta este… Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi care sunt valabili pentru absolut orice fel de echipament ai avea. Deci noi avem în dotare radare care sunt de nivel tehnologic foarte ridicat, dar există o serie de limitări. Noi am dublat cu mărirea numărului de puncte de observaţie, cu capacitatea de a colecta din rândul populaţiei informaţii care să ne permită să luăm deciziile care ar putea fi cele mai potrivite, cu o mai bună colaborare interinstituţională între Garda de Coastă, Poliţia de Frontieră şi MApN. Deci sunt o serie de lucruri pe care le-am făcut şi cred eu că au crescut nivelul de siguranţă”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Conform acestuia, amenajarea de adăposturi, generarea de alarme, dar şi instruirea reprezentanţilor autorităţilor locale fac parte din planul de măsuri adoptat pentru prevenirea acestor evenimente.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 iulie 2025
07 iulie 2025