Prima pagină » National » România nu produce ceapă nici pentru consumul intern. Importăm cantități mari de usturoi sau praz

România nu produce ceapă nici pentru consumul intern. Importăm cantități mari de usturoi sau praz

11 aug. 2022, 10:46,
în National

România nu poate să-și suplinească necesitatea de ceapă pentru că produce mai puţin decât consumă. Asta în condiţiile în care țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de profil din Uniunea Europeană.

Seceta din România a adus lovitură după lovitură pentru sectorul agricol. Sunt producții mai mici de cereale comparativ cu anii trecuți, dar autoritățile explică faptul că producția de cereale este suficientă pentru consumul intern.

Nu există ceapă suficientă în România pentru consumul intern

Conform datelor existente, România nu acoperă consumul intern de ceapă. În total, pe teritoriul țării sunt cultivate 16.300 de hectare cu ceapă, iar suprafața este exală cu cea a unei mari ferme care produce cereale. România se situează pe locul șase în Uniunea Europeană la acest capitol, iar Olanda este lideră deţinând 39.500 de hectare. Cu toate că țara situează pe un loc destul de bun, agricultorii români nu pot acoperi consumul intern. De exemplu, în 2021 a fost o producție de 357.000 de tone de ceapă, cu o scădere de 4% comparativ cu anul 2020.

Românii consumă în medie aproximativ 20,7 kilograme pe cap de locuitor, înregistrând un total de aproximativ 400.000 de tone. Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro explică şi de ce există un asemenea declaj. Explicația face referire la faptul că cea mai mare din producția internă de ceapă se realizează în gospodăriile populației. Producția nu ajunge în circuitul extern, ci este folosită în uz propriu în mediul rural. În mediul urban nu ajung cantitățile necesare de ceapă, iar acest lucru duce la importuri masive.

Cu toate că în mod teoretic România îşi acoperă în proporţie de 90% consumul de ceapă, realitate este total diferită pentru că nu există o relație între producător și consumator. În 2021, importurile de ceapă, usturoi sau praz din țară a totalizat suma de 40 de milioane de euro, o cifră mai mare de 33 de ori decât exportul.

România îşi acoperă consumul intern de cereale

Dacă la capitolul ceapă stăm prost, situația se schimbă atunci când vorbim despre grâul produs în România. Recent, ministrul Petre Daea a explicat faptul că producția de grâu a fost una decentă în 2022 și că, în pofida secetei, țara are capacitate de a-și acoperi consumul intern, dar are capacitatea de a exporta cereale. Ministrul a informat faptul că agricultorii lucrează cu aparate moderne și că au o capacitate mare de a recolta:

România are capacitatea să recolteze întreaga suprafață de grâu în 7 zile. Fermierii au o dotare foarte bună! Sunt culturi bune. Sigur că schimbările climatice dau și un alt mod de gândire. Avem producții care ne asigură necesarul de consum, chiar și disponibilități între județe. Per total noi avem întreaga capacitate pentru țară, cât și pentru transport extern”, a spus Petre Daea.

În schimb, producătorii de cartofi din Harghita se plâng de recoltă foarte slabă din acest an. Așadar, faptul că România nu produce suficientă ceapă pentru consumul intern se datorează și lipsei de viziuni a autorităților care nu oferă programe de încurajare a cultivării cepei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *