Prima pagină » Actualitate » România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale din Uniunea Europeană
România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale din Uniunea Europeană

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale din Uniunea Europeană

14 sept. 2022, 10:25,
în Actualitate

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale și a votat împotriva acestui lucru. Ungaria a votat în același fel ca și țara noastră.  Substratul votului este cel în care țara noastă nu dorește plafonarea prețului gazelor naturale care vin din Rusia ci plafonarea tuturor gazelor naturale care intră în Uniunea Europeană.

Vladimir Putin a afirmat recent faptul că Uniunea Europeană ar face o greșeală mare dacă ar vota plafonarea prețurilor gazelor naturale care din Rusia și a amenințat Europa cu mai multe sancțiuni.

România nu dorește plafonarea prețurilor la gaze naturale

Așadar, oficialii români care au fost prezenți la consiliul miniștrilor energiei de la Bruxelles au votat împotriva plafonării gazelor naturale care vin dinspre Rusia. Țara noastră și-a manifestat intenția de a vota asupra plafonării prețurilor tuturor gazelor naturale care intră în Uniunea Europeană, nu numai dinspre Moscova. Poziția a fost împărtăşită de Ungaria și alte incă 13 state membre ale Uniunii Europene.

„Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, spune ministerul.

Comisia Uniunii Europene lucrează la mai multe măsuri pentru a combate prețurile ridicate la energie. Măsurile vor fi concretizate printr-o propunere legislativă. În aceste momente are loc o reuniune urgentă a miniştrilor Energie a statelor membre ale UE, inclusiv cu participarea lui Virgil Popescu. Momentan nu există o voce comună printre statele membre mai ales că sunt 15 țări care au votat împotriva propunerii făcute de oficiali.

Ursula von Der Leyern vrea plafonare dar doar pentru înfrângerea lui Vladimir Putin

Ursula von Der Leyern a vorbit despre plafonarea prețurilor la energie, dar nu neapărat pentru a căuta măsuri pentru a ajuta cetățenii UE care vor avea facturi colosare. Aceasta și-a exprimat intenția de a plafona doar gazele naturale care vin dinspre Rusia pentru a-i aplica o înfrângere lui Vladimir Putin. Asta în condițiile în care, conform logicii elementare, Rusia ar putea să sisteze în totalitate livrările de gaze naturale, după plafonare, iar UE ar putea să cumpere din alte surse la prețuri care vor atinge niveluri care apar în cele mai negre coșmaruri:

„Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a spus von der Leyen.

Ungaria a avut o reacție foarte vehementă la propunere. Prin vocea ministrului Energiei de la Budapesta, Ungaria a punctat faptul că o eventuare plafonare a gazelor naturale din Rusia ar duce automat la o încetare a livrării, de către Gazprom – care și-a anunțat deja intenția de a scădea și mai tare capacitatea de livrare- a importantei resurse către Uniunea Europeană. Așadar, vom vedea dacă faptul că România a votat împotriva plafonării prețurilor la gaze naturale va avea consecințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *