În ultimele zile, temperaturile din București şi din România au scăzut vertiginos. Dimineţile sunt reci iar acest lucru crează un disconfort pentru români. Totuşi, există în România anului 2021, într-o țară normală dar și într-un stat eșuat un spital care a rămas fără apă caldă şi căldură. Vorbim despre Institutul Clinic Fundeni care a fost anunţat că din cauza unor lucrări în zonă, nu vor primi cele două componente vitale pentru bună desfăşurare a activităţii.
Nu este primul spital din România care se confruntă cu lipsuri sau cu frici. De exemplu, managerul unui spital din Timişoara le-a cerut autorităţilor amplasarea unui echipaj de pompieri pentru a preveni o tragedie.
La Institutul Clinic Fundeni nu există apă caldă şi căldură
Iarna se aproprie iar autorităţile încep să îşi arate limitele. Vorbim despre faptul că Institutul Clinic Fundeni a fost anunţat că în ziua în curs nu vor avea acces la apă caldă şi la căldură. Acest lucru face dificilă activitatea medicilor din spital şi mai ales îi pune pe pacienţi într-o postură extrem de dificilă. Reprezentanții unității medicale au declarat că au primit o comunicare informală, prin care sunt anunțați că în zonă au loc lucrări de reparații, astfel că o perioadă nu se poate asigura apa caldă sau căldura.
„Probele la cald prin care se realizează echilibrul hidraulic al întregului sistem de termoficare se vor desfăşura astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară scade, toţi consumatorii să beneficieze în condiţii normale de furnizarea agentului termic pentru încălzire. Vă comunicăm și faptul că instituția noastră a început furnizarea căldurii la cerere spitalelor, şcolilor, grădiniţelor, căminelor de bătrâni, precum şi tuturor celorlalte instituţii care au solicitat acest lucru”, au anunțat reprezentanții companiei municipale.
Managerul Spitalului din Timișoara, apel disperat către autorităţi
Între timp, în România sunt mai multe cazuri de spitale care pur şi simplu au ars, vorbim despre tragediile de la Constanța, Neamț sau București. Totuşi, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara a lansat un apel disperat către autorităţi spunându-le că se tem de un posibil incendiu la secţia de Terapie Intensivă. În acest sens, Cristian Oancea le-a transmis autorităţilor o solicitare de aplasare a unei autospeciale ISU în curtea spitalului.
Aceeași conducere consideră că la Spitalul din Timișoara ar putea izbucni un incendiu la fel ca cel de la Spitalul din Constanța. La toate acestea, Cristian Oancea așteaptă răspuns de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență dacă cererea să vă primi sau nu aprobare, întrucât nu a mai fost făcută o astfel de solicitare.
În replică, secretarul de stat în MAI și directorul ISU, Raed Aradat s-a arătat deranjat de solicitare spunând că instituția pe care o conduce nu poate asigura câte o autospecială în fiecare curte de unitate medicală din România:
Nu există! Să păzești spitalele cu mașină de pompieri, nu există. Asta înseamnă să ai câte o mașină la fiecare spital din țară și asta nu se poate. Legea spune că fiecare instituție trebuie să aibă personal propriu de prevenire, să verifice situația energetică. Personal propriu este că ai pe tură 2-3 pompieri care verifică pe partea asta de prevenție. Nu poți să pui o mașină de pompieri să păzească spitalul, asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Incendii în spitale au fost și în afară, în alte țări. Asta nu scuză ceea ce s-a întâmplat la noi, dar nici să nu credem că doar la noi se întâmplă.”, a spus Raed Arafat, la DigiFM.