Prima pagină » Razboi în Ucraina » România neagă că ar fi livrat arme Ucrainei. Fost director Romarm: „Să nu uităm că România este lângă Ucraina, lângă război”

România neagă că ar fi livrat arme Ucrainei. Fost director Romarm: „Să nu uităm că România este lângă Ucraina, lângă război”

09 aug. 2022, 12:14,
în Razboi în Ucraina

În contextul în care imagini video care arătau cum România ar fi furnizat arme Ucrainei, au apărut luni, 8 august, pe reţelele de socializare, mai mulţi oficiali români au făcut declaraţii în acest sens, inclusiv Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Reamintim, în imagini sunt prezentate obuze de 122 de milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

obuze romanesti ce ar fi fost livrate Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă

România neagă că ar fi livrat arme Ucrainei

După ce luni, 8 august, în spaţiul media s-au vehiculat zvonuri cum că România ar fi livrat arme Ucraine, Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu armament în întreaga lume, neagă că armamentul ar fi fost livrat de ţara noastră.

„Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentificate sau speculaţii de presă. Facem verificări și din informațiile preliminare această muniție nu este produsă în România”, spus Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Totodată, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în data de 12 aprilie 2022, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Toate acestea în timp ce ministrul interimar bulgar al economiei, Alexander Mihailov, a afirmat joi, 4 august, în cadrul unei conferinţe de presă că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări.

obuze romanesti ce ar fi fost livrate Ucrainei

„Nu neapărat dacă scrie RO este legat de România”, a precizat Aurel Cazacu

Explicaţiile lui Aurel Cazacu, fost director Romarm

În acest context, Aurel Cazacu, fost director Romarm, a explicat ce ar trebui să facă statul român după ce Ucraina a publicat o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare care arată că soldații ucraineni ar fi primit obuze fabricate în ţara noastră.

Întrebat despre aceste imagini şi despre informaţiile privind ajutorul dat Ucrainei de ţara noastră, Aurel Cazacu, fost director Romarm a spus:

„Dușmanii noștri au intrat în disperare, dușmanii de la răsărit, și abia așteptă să vadă ceva sau să zicem ceva ca să interpreteze și apoi să ne atace. O armată are nevoie de foarte multe lucruri și noi îi putem ajuta cu veste antiglonț căști, bocanci, echipamente de îmbrăcăminte și așa mai departe.

Deci în acest moment este foarte bine că România nu a comentat partea de armament, de muniție, de echipamente folosite în cadrul luptelor, pentru că cei care sunt dușmanii noștri ca țară NATO abia așteptau și ne puteau ataca pe sistem propagandistic, pe sistem de a interpreta, pentru că indiferent ce am fi spus noi, ei ar fi interpretat în sensul care le convenea.

Să nu uităm că România este lângă Ucraina, lângă război”, a spus Aurel Cazacu.

Fiind întrebat despre semnificația seriei înscrise pe obuzele prezentate în imaginile video, acolo unde se vede parţial seria şi prescurtarea RO, fostul director al Romarm a spus:

„Nu neapărat dacă scrie RO este legat de România. Nu trebuie să comentăm deloc, trebuie să așteptăm. România trebuie să participe la refacerea armatei şi la sprijinul armatei ucrainene prin lucruri care se pot da pentru ambulanțe, pompieri, sistem de comunicații şi trebuie să pregătim reconstrucția Ucrainei”, a mai spus Aurel Cazacu.

Așadar, România neagă că ar fi livrat arme Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`