Prima pagină » Actualitate » România, menționată în dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump: „Înțelegeți de ce sunt atât de recunoscători că nu mai sunteți președinte?”

România, menționată în dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump: „Înțelegeți de ce sunt atât de recunoscători că nu mai sunteți președinte?”

11 sept. 2024, 12:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

România a fost menționată în dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump. Harris a discutat despre implicarea americanilor în susținerea Ucrainei  și a subliniat că, înainte de invazie, a discutat cu președintele Zelenski și a vizitat aliații din Europa de Est, inclusiv România și Polonia.

Kamala Harris a declarat că, dacă Donald Trump ar fi fost președinte în momentul invaziei ruse, Vladimir Putin ar fi ocupat Kievul. Această afirmație a venit după ce Trump a evitat să răspundă dacă își dorește o victorie a Ucrainei în război, repetând doar că își dorește încheierea conflictului.

 

România a fost menționată în dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump

Harris l-a criticat pe Trump, afirmând că atitudinea sa față de Putin și dictatorii lumii este periculoasă pentru stabilitatea Europei de Est. Ea a subliniat importanța NATO și susținerea aliaților pentru a păstra independența Ucrainei, menționând că, altfel, Rusia ar fi vizat deja Polonia.

„Înainte ca Rusia să atace Ucraina m-am întâlnit cu președintele Zelenski și i-am împărtășit datele provenite de la serviciile noastre de informații. Apoi am fost la aliații noștri din est, în Polonia și în România”, a continuat ea.

Dinamica dezbaterii a fost intensă, cu Harris atacându-l pe Trump pentru abordările sale în ceea ce privește avortul, politica externă și tensiunile interne din SUA.

„Înțelegeți de ce aliații europeni și aliații noștri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteți președinte și că înțelegem importanța celei mai mari alianțe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, și ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski și a ucrainenilor de a lupta pentru independența lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, a acuzat ea.

Harris a promis un viitor fără divizări, în timp ce Trump a rămas axat pe problemele imigrației și economiei.

Cine a câștigat dezbaterea

Cu opt săptămâni înainte de alegeri și cu votul anticipat pe punctul de a începe în unele state, dezbaterea – singura planificată până acum – a oferit ocazii și riscuri pentru ambii candidați, având în față o audiență formată din milioane de telespectatori. Potrivit BBC, Kamala Harris a fost considerată câștigătoarea confruntării, iar un sondaj rapid realizat de CNN a arătat că 63% dintre cei care au urmărit dezbaterea au considerat că Harris a ieșit învingătoare. Starea generală din ambele tabere a reflectat o percepție similară.

Chiar și un sondaj realizat de Trafalgar, un institut de obicei favorabil republicanilor, a indicat că Harris a câștigat, obținând 55% din susținere, comparativ cu 43% pentru Trump.

În timp ce democrații și-au manifestat satisfacția și au cerut o nouă dezbatere, republicanii au acuzat o moderare părtinitoare a jurnaliștilor de la ABC, iar Trump a menționat că nu a decis dacă va participa la o nouă confruntare.

În piața de predicții online PredictIt, șansele de victorie ale lui Trump au scăzut de la 52% la 47%, în timp ce cele ale lui Harris au crescut de la 53% la 55%, potrivit Reuters. Ron Bonjean, un strateg republican, a recunoscut că Trump nu a avut o prestație favorabilă, dar rămâne de văzut dacă acest lucru va schimba dinamica campaniei.

Majoritatea sondajelor indică că cei mai mulți alegători și-au decis deja opțiunea de vot, lăsând un număr mic de indeciși, care ar putea totuși influența rezultatul final.

Deși dezbaterile nu schimbă în mod semnificativ părerile electoratului, ele pot avea un impact important. Performanța slabă a lui Biden în fața lui Trump, la o dezbatere din iunie, l-a determinat să renunțe la campanie în luna iulie. Într-o cursă strânsă, chiar și mici schimbări de opinie ar putea face diferența în statele cheie, care ar putea decide soarta alegerilor, potrivit mediei sondajelor analizate de The New York Times. Totuși, unii comentatori au subliniat că a câștiga o dezbatere nu înseamnă neapărat a câștiga alegerile, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Hillary Clinton în 2016.

Cu toate acestea, reiterăm cum România a fost menționată în dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *