România investește în cea mai căutată resursă a planetei! Ministerul Energiei a semnat șase contracte în valoare de peste 600 de milioane de lei pentru dezvoltarea lanțurilor industriale de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, precum și pentru noi capacități de stocare a energiei electrice în baterii. Iată ce impact va avea asupra economiei.
România investește în cea mai căutată resursă a planetei!
Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că au fost semnate contracte de investiție de milioane de lei pentru dezvoltarea lanțurilor industriale de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, precum și pentru noi capacități de stocare a energiei electrice în baterii.
Au fost semnate patru contracte de finanţare, cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 milioane de lei din PNRR pentru producţia de baterii româneşti.
,,România poate să devină un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice. Am reuşit prin acest apel să accelerăm acest proces şi să punem România pe harta marilor producători de baterii la nivel mondial. Mai mult, pentru prima dată, anul acesta, folosim în mixul energetic din sistemul naţional energie din noile capacităţi de stocare. Faptul că dispunem de tehnologie pentru baterii produsă în România, alături de voinţa clară a companiilor de a investi în capacităţi de stocare, ne consolidează poziţia de jucător european important pe acest segment.
Cu mai puţin de 80 de milioane de euro, am finanţat contracte de investiţii care acoperă un sfert din necesarul de stocare în sistemul energetic naţional. Mai ales la vârfurile de consum, vom putea beneficia de energia stocată în baterii. Mai multă energie disponibilă atunci când avem nevoie de ea, ceea ce va însemna reducerea preţurilor pe piaţă şi facturi mai mici pentru români şi companiile româneşti. Este un nou jalon PNRR îndeplinit.” , a precizat Sebastian Burduja.
Investiții uriașe în energia regenerabilă
A fost inaugurată prima centrală fotovoltaică pe apă din România, instalată pe Lacul Grebla, în Caraș-Severin. TMK Hydroeneregy Power, parte a Grupului Evryo, anunță că a pus în funcțiune, în premiera la nivel național, un sistem plutitor de energie fotovoltaică, prin care va produce peste 1 milion de kWh de energie verde anual.
„Proiectul înseamnă un pas ambițios spre viitor prin creșterea eficienței hidroamenajarii prin mai multă energie curată, și nu în ultimul rând, marchează o premieră la nivel național. Energia va fi utilizată pentru consumul intern al hidroamenajării.
Este un proiect pilot care credem că își va dovedi eficientă și ne dorim să fie replicat.Capacitatea de energie produsă poate nu este una impresionantă, 1 MW în comparație cu cei mulți GW de energie verde necesari în acest moment. Totuși, proiectul dovedește puterea sinergetică a celor două surse regenerabile. În plus, proiectul susține pe deplin angajamentul nostru de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2040, promovează utilizarea energiei curate și consolidează eforturile de a pregăti tranziția către energia verde.”, a declarat Liviu Gavrilă, Chief Generation Officer Evryo.
De asemenea, la Brașov a fost inaugurat în vara acestui an parcul solar de la Părău. Cu o suprafață de 113 hectare și un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul va produce energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere.
„Parcul solar de la Părău este cel mai mare parc cu trackere din România, mecanism care permite panourilor să își schimbe poziția în funcție de soare. Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea.“, a declarat Andrei Manea, Director Executiv RPIA.
Recent, Ministrul Energiei a anunțat că au fost semnate contracte de investiție de milioane de lei pentru dezvoltarea lanțurilor industriale de producție, asamblare și reciclare a bateriilor electrice.