Prima pagină » Coronavirus » România intră în iarna pandemică. Ce riscuri se vor adăuga la Covid-19
România intră în iarna pandemică. Ce riscuri se vor adăuga la Covid-19

România intră în iarna pandemică. Ce riscuri se vor adăuga la Covid-19

28 oct. 2020, 12:18,
în Coronavirus

Începând din luna noiembrie, România intră în iarna pandemică. Din punct de vedere epidemiologic, iarna pandemică va tine până în luna aprilie a anului viitor. În această perioadă, va crește contagiozitatea virusului SARS-COV-2. Crește din cauza temperaturilor cuprinse între 4 și 10 grade Celsius.

Medicii au anunțat că începând din luna noiembrie vom intra într-o iarnă pandemică, care va ține până în luna aprilie. În această perioadă va crește contagiozitatea din cauza scăderilor de temperaturi, care sunt cuprinse între 4 și 10 grade Celsius.

Din noiembrie România intră în în iarna pandemică

Pentru a înțelege fenomentul infecțiilor contagioase trebuie să privim bolile cu transmitere respiratorie din ansamblu. O persoană infectată este suma tuturor contacților pe care i-a avut în ultimele două săptămâni, iar o persoană infectată poate fi oricine din jur. Dintre toate infecțiile respiratorii, cea mai contagioasă este rujeola pentru care există vaccinul R-O-R. Virusul SARS-COV2 este mai puțîn contagios, însă din cauza faptului că nu avem un vaccin îl face mai periculos, astfel că, în sezonul rece când infecțiile contagioase se transmit mai ușor vom fi în vârful contagiozitățîi acestui virus.

 ”Ne apropiem de ceea ce putem numi iarna pandemică. Este acestă iarnă pe care o s-o parcurgem. Ar fi important să ne pregătim mental fiecare dintre noi pentru acest sezon. Am avut discuțîi cu pacienți care au relatat că s-au întâlnit cu o singură persoană. Dacă ne intâlnim cu o singură persoană ne intâlnim cu toate persoanele cu care acestea s-a întâlnit în ultimele 14 zile, pot să fie zeci ori sute. Dacă una nu a repect regulile, situația se modifică radical”, a declarat doctorul Emilia Popovici.

Masuri de protecție în case

Pentru a ne proteja de răspândirea noului coronavirus, autoritățile au impus multe restricțîi. Cele mai importamte masuri sunt mâinile curate, masca de protecție și distanțarea socială. Însă ce se întâmplă în familie, acasă, în mediul privat.

”Avem această impresie falsă că o persoană care ne e dragă nu ne poate transmite ceva sau dacă noi îndrăgim pe cineva nu îi putem transmite și nu e așa! Pentru a micșosa riscul în viața familială, trebuie să ne asigurăm unii pe alțîi că ne respectăm sanătatea, uite, eu respect măsurile, respectă-le și tu că să ne protejem unul pe celălalt. Să ajungem la un consens, să ne respectăm unii pe ceilalți și să putem să avem o viață de familie normală”, a completat medicul.

Autoritățile recomanda o măsură de protecție pe care trebuie să o luam fiecare acasă. Astfel, potrivit medicului, este recomandat să lașam 10 minute geamul larg deshis atunci când vine cineva în vizita. Chiar daca este foarte frig afara, trebuie să procedam la fel.  În doar 10 minute, avem aer complet nou în cameră, care dispersează posibilele virusuri protejate de aerosoli.

”Acești aerosoli invizibili care sunt acolo de câte ori vorbim și nu suntem protejați de masca, strănutăm, tușim, vor persista o perioadă înainte a se depune pe suprafețe”, a declara Carmen Chifiriuc.

Virusul gripal, afectat de COVID-19

Potrivit datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul cazurilor de gripă este extreme de mic, acesta scăzând foarte mult în toată lumea. Estimările specialiștilor, la nivel global, arată că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Una dintre explicații este că izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. O altă explicaţie interesantă este cea legată de interferenţa virală.

Medicul infecționist Ana-Maria Dobrotă susține că în momentul în care o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acel timp.

„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri.

De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa vă fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care întră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025