România se află într-un top important! Un nou studiu european ne clasează pe primul loc la numărul celor care dețin o locuință. România este țara din Europa cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Tendința este ca persoana să aibă o locuință trecută pe numele ei pentru că simțul proprietății este dezvoltat la români. O statistică recentă a arătat că peste 85% dintre cetățeni au cumpărat o locuință, iar 30% dintre aceștia mai au o a doua locuință pe numele lor.
România, într-un top important!
România este o țară de proprietari, arată un studiu european. Cetățenii români vor să aibă casa lor, iar 85% dintre ei dețin propria locuință. După România, topul este completat de Croația și Bulgaria. La polul opus se află elvețienii. 30% dintre aceștia dețin o proprietate și doar 17% dintre ei au și o a doua locuință. Românii au dezvoltat un acut simț al proprietății, iar majoritatea renunță să stea în chirie și își cumpără propria locuință, chiar dacă asta presupune accesarea unui împrumut bancar.
„Acest nivel ridicat de deținere de proprietăți vine la pachet cu un sentiment puternic de satisfacție, 84% dintre respondenți declarând că sunt fericiți cu locuințele lor, un procent semnificativ mai mare decât media europeană. În ciuda acestei satisfacții generale, 18% dintre respondenții români au spus că se vor muta în următoarele 12 luni, 42% din aceștia plănuind să se relocheze în zone urbane, mult peste media europeană de 31%.”, potrivit raportului „European Housing Trend Report”.
Ce trebuie să știe românii care vor să își cumpere o locuință
Piața imobiliară în 2025 va trece prin unele schimbări, nu doar în privința prețurilor locuințelor, ci și a preferințelor românilor. Când vine vorba de achiziționarea unui apartament, cele cu două camere din marile orașe ale țării se află în topul preferințelor cumpărătorilor. Acestea sunt considerate ideale dacă sunt dotate cu centrală termică, dacă au acces rapid la mijloacele de transport în comun și dacă sunt situate în blocuri care oferă locuri de parcare. Conform unui raport recent făcut pe piața imobiliară în primele două luni ale acestui an, românii care vor să cumpere un apartament cu două camere nu doresc să depășească suma de 100.000 de euro pentru o locuință, iar majoritatea accesează credite ipotecare pentru achiziție.
Pe locul doi când vine vorba de preferințele românilor se află casele. Mulți vor să își cumpere o casă în 2025, în special în localitățile de la periferia principalelor centre urbane din România, precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara. Pe locul trei în clasamentul locuințelor preferate de români în 2025 se află apartamentele cu trei camere. Apartamentele cu trei camere sunt de interes pentru familiile cu copii sau pentru cei care lucrează de acasă și vor să aibă spațiu suficient de amenajare a unui birou la domiciliu. Cei care vor să își cumpere un apartament în 2025, trebuie să știe că prețul locuințelor va crește, dar vestea bună este că avansul solicitat de dezvoltatorii imobiliari nu va fi mai mare de 10%, față de cum era până acum. Noile măsuri au rolul de a proteja cumpărătorul de posibilele înșelătorii.