Joi, 20 ianuarie 2022, începând cu ora 9.45 şi sub egida generică ”Romania Inteligentă”, seria ediţiilor BZI LIVE exclusiviste şi de impact pe zona academică din România continuă alături de (via Zoom) prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureş. Alături de importantul şi reprezentativul universitar vor fi abordate aspecte despre învăţământul superior, realităţi educaţionale.
De asemenea, emisiunea va avea în prim-plan principalele teme din Educaţie, provocări şi perspective pentru Educaţia naţională, colaborări internaţionale, management academic şi proiecte în care este implicată UMFST, realităţi economice, inserţia absolvenţilor de studii superioare pe piaţa muncii, vizibilitatea intenationala a instituţiilor de învăţământ superior naţionale medicale, finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, a cercetării respectiv autonomia academică şi proiectul Ministerului Educaţiei de a realiza o nouă ierarhie a universităţilor din întreaga ţară respectiv examenul de Rezidenţiat.
Învăţământul medical târgumureşean a început în 1945, în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Bolyai din Cluj
Învăţământul medical târgumureşean a început în 1945, în cadrul Facultăţi de Medicină a Universităţii Bolyai din Cluj. După înfiinţarea acestei Universităţi, prin Decretul nr. 407/1945, Facultăţile de Filologie-Filosofie, Drept-Economie şi Ştiinţele naturii şi-au început activitatea la Cluj, iar Facultatea de Medicină a fost strămutata la Târgu Mureş, unde a funcționat între 1945-1948.
În 1948, după Reforma Învățământului, se înființează Institutul Medico-Farmaceutic, un Institut de sine stătător, cu următoarele Facultăți: Medicină Generală, Pediatrie, Igienă, Stomatologie și Farmacie. Între 1951-1958 a avut trei Facultăți: Medicină Generală, Pediatrie și Farmacie. În anul 1958-1959 Facultatea de Pediatrie se transformă în secție, iar începând din anul 1960-l961 funcționează din nou secția de Stomatologie, care este transformată în Facultate în anul universitar 1965-1966.
Facultatea de Farmacie și-a încetat activitatea între 1986-1990.
În anul 1991, Institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicină și Farmacie.
Prin Decretul 800/1965 și Ordinul Ministrului Învăţământului, Institutul de Medicină și Farmacie Tg.Mureș obține dreptul de acordare a titlului științific de Doctor în medicină (7 profesori fiind numiți conducători științifici de doctorat).
Universitatea îşi desfășoară activitatea ca o Universitate a cărei structură și specializări universitare sunt acreditate, în baza prevederilor legale
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș funcționează ca instituție publică cu personalitate juridică, fiind singura universitate pe domeniul Sănătate cu predare și în limba maghiară, alături de limba română și mai nou cea engleză. Absolvenții programelor de studii se diferențiază în funcție de nivelul calificării universitare: licență, master, doctorat, respectiv în funcție de domeniul de specializare a calificării, conform cu diviziunea academică a cunoașterii și cu diviziunea profesională a muncii.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, ca instituție academică consacrată prin renumele său, este accesibilă tuturor cetățenilor români și străini, fără nici un fel de discriminare, și oferă la nivel de centru de excelență servicii de cunoaștere și competență sub diverse forme: pregătire inițială și continuă de specialiști, cercetare, expertiză și consultanță în domeniul ei de competență.
În propria dezvoltare și devenire, componenta educațională și cercetarea științifică au fost și sunt preponderente în pregătirea de medici, medici dentiști, farmaciști, moașe, asistenți medicali, Universitatea fiind și pivotul, sub aspect metodologic și practic al asistenței medicale de vârf în regiune. Ca Universitate de renume, UMF Tg-Mureș este implicată activ în competiția comună de internaționalizare a educației și cercetării.
Condițiile existente astăzi pe piața educațională (creșterea numărului de ofertanți, globalizare, apariția unor noi forme de învățământ, transformarea universităților din instituții elitiste în instituții care oferă învățământ superior de masă etc), fac că asigurarea calității serviciilor oferite de o Universitate să devină un factor major în determinarea competitivității și atractivității sale.
Prin programele de calitate adoptate și urmărirea gradului de realizare a acestora, prin evaluările periodice, se preconizează că Universitatea de Medicină și Farmacie din Tg.-Mureș să facă față competiției cu alte Universități, nu numai pe plan național, dar și pe plan european. Respectând prevederea Declarației de la Bologna, se lucrează în direcția elaborării criteriilor și metodologiilor comparabile în asigurarea calității cu cele din Universitățile de prestigiu din Europa. Numai astfel se poate obține recunoașterea în toată Europa a valorii diplomelor emise, astfel încât, în contextul unificării europene, să facem față competiției cu celelalte Universități de pe continent.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.