România înregistrează 409 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe, din care patru în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.
Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.
În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204,1 milioane lei. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreţ.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
În Iași au apărut 4 noi focare de pestă porcină, într-o singură săptămână, la animalele domestice
Medicii veterinari din Iași au identificat 4 noi focare de pestă porcină la animalele domestice și au dispus măsurile necesare pentru stoparea răspândirii virusului. Pesta porcină africană (PPA) a fost depistată și la porcii mistreți, fiind incinerați 64 de porci mistreți găsiți morți în ultima săptămână, iar alți 8 au fost vânați și apoi uciși pentru a nu transmite virusul. La nivelul țării, în ultima săptămână, au fost identificate 27 de noi focare de pestă porcină, iar la nivelul județului Iași sunt active în total 25 de focare de PPA
În ultima săptămână au fost identificate în județul Iași alte 4 noi focare de pestă porcină, ultimele 3 izbucnind în localitățile Izvoarele, Luceni și Răchiteni. În comuna Izvoarele au fost depistați cu PPA 12 porci din gospodării, iar medicii veterinari îi vor incinera și îngropa pentru a închide acest focar. De la începutul anului până în prezent au fost uciși 282 de porci din focarele de pestă porcină, din Iași. În comunele Țigănași și Trifești sunt cele mai multe focare active în gospodăriile localnicilor, fiind descoperite 3 focare active în Țigănași și alte 6 în Trifești. Medicii sanitar veterinari au incinerat 64 de porci mistreți uciși de PPA.
Medicii veterinari din Iași aplică mai multe măsuri pentru ca focarele să nu se extindă în celelalte comune
Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.