Prima pagină » National » România, încotro? Prețul pâinii a explodat, iar Patronatul Român din Industria de Morărit solicită Guvernului să ia măsuri de urgență
România, încotro? Prețul pâinii a explodat, iar Patronatul Român din Industria de Morărit solicită Guvernului să ia măsuri de urgență

România, încotro? Prețul pâinii a explodat, iar Patronatul Român din Industria de Morărit solicită Guvernului să ia măsuri de urgență

12 ian. 2022, 13:47,
în National

România traversează o perioadă cu mari scumpiri. Sunt scumpiri în toate sectoarele, iar acest lucru se vede şi în buzunarele românilor. De exemplu, Patronatul Român din Industria de Morărit solicită Guvernului României luarea de urgență a mai multor măsuri în contextul în care prețul pâinii a explodat.

Principalul motiv pentru care există asemenea creșteri este reprezentat de scumpirea gazelor naturale şi a electricitării. Acest lucru a dus şi la închiderea mai multor fabrici care nu au mai putut face față costului de producție ridicat.

Prețul pâinii a crescut considerabil, iar cei din domeniu cer Guvernului luarea de măsuri urgente

Conform unui comunicat emis de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) este solicitat ajutorul Guvernului României în contextul în care preţul pâinii a explodat în ultima perioadă. De exemplu, şocul pe piaţă a apărut în momentul în care s-a scumpit materia primă dar și energia electrică și gazele naturale. De exemplu, oficialii ROMPAN afirmă că, de la 800 de lei pe tonă, prețul a ajuns la 1.450 per tonă:

„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.

 

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, avertizează reprezentanţii ROMPAN.

În acest context, pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine, Consiliul Director ROMPAN solicită factorilor guvernamentali luarea de urgenţă a unor măsuri, prima dintre ele vizând acordarea unei subvenţii morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influenţe directe în preţul făinii şi mai departe în preţul pâinii şi al celorlalte produse făinoase.

Guvernul trebuie să subvenţioneze morile care macină grâu românesc

ROMPAN solicită Guvernului României să ia măsuri de urgență pentru a ajuta producătorii de făinoase din România. Printre măsuri, Guvernul ar trebui să subvenționeze morile care macină grâu românesc. Prin această măsură, patronatul precizează faptul că încasările la buget vor crește și cu 30%:

„Prin această măsură se subvenţionează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând şi cantităţile măcinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea întregii cantităţi de făină şi pâine estimăm o creştere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcţie de evoluţia pieţei”, menţionează reprezentanţii patronatului.

De asemenea, ei solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condiţiile în care această măsură ar duce la scăderea preţurilor finale din magazine, dar ar conduce şi la o diminuare a evaziunii fiscale. „Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a preţului la raft şi a evaziunii fiscale”, arată ROMPAN.

În altă ordine de idei, în articolele precedente, bzi.ro scria despre scumpirile din industria alimentară din România. De exemplu, românii au plătit cu 25% mai mult pentru o masă de Crăciun comparativ cu anul precedent.

Specialiștii din domeniu dar și șeful BNR, Mugur Isărescu explica faptul că sunt așteptate scumpiri mari la mai toate produsele alimentare și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`