România în top cel mai ieftin internet din lume! Ocupă locul doi în Europa

21 mai 2024, 12:11,
BZI.ro, în Business în România

România ocupă un loc în topul celui mai ieftin internet din lume, în scădere cu o poziție. La nivel de Europa, țara noastră se află pe locul doi.

România are printre cele mai mare viteze de internet din lume. România a coborât de pe locul 15 pe locul 25 în clasamentul global, cu o viteză medie de descărcare de 100,66 Mbps. În Europa de Est, România se situează pe locul 2, fiind depășită de Slovacia, care are o viteză de descărcare de 138 Mbps.

România este în top cel mai ieftin internet din lume

România se află în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume, în timp ce Sudanul oferă cel mai ieftin abonament de internet în bandă largă, cu un cost mediu de 2,4 dolari pe lună. În clasament, urmează Argentina cu 5,17 dolari, Belarus cu 7,03 dolari, Ucraina cu 7,35 dolari și Egipt cu 8,31 dolari, completând topul 5.

România se situează pe locul șase, cu un cost mediu lunar de 8,6 dolari, urmată de Vietnam cu 8,72 dolari, Kazahstan cu 9,08 dolari, Moldova cu 9,19 dolari și Nepal pe locul 10 cu 9,51 dolari.

Conform unui studiu realizat de o companie britanică specializată în piața telecom, România a coborât o poziție față de ediția anterioară din primăvara anului trecut, când se afla pe locul 5 cu un cost de 7,57 dolari. Anterior, România ocupa locul 8, cu un cost mediu de 9 dolari.

La sfârșitul anului trecut, 5 milioane de români aveau contracte de internet prin fibră optică, conform ultimului raport al ANCOM bazat pe datele furnizorilor. Veniturile sectorului telecom din România au rămas stabile la 16,9 miliarde de lei în 2023, echivalentul a 3,42 miliarde de euro. Venitul mediu lunar obținut de un operator de la un utilizator a fost de 73,9 lei, majoritatea provenind din serviciile de internet fix și mobil (27,6 lei).

Ce țară are cel mai scump internet din lume

Insulele Solomon sunt cunoscute ca fiind cel mai scump loc din lume pentru servicii de internet fix în bandă largă, având un preț mediu lunar al pachetului de 457,84 dolari. Pe locul doi se află Burundi, cu un tarif mediu lunar de 304,57 dolari, urmat de Insulele Turks și Caicos cu 212 dolari, Insulele Virgine Britanice cu 189 dolari și Bermuda cu 185 dolari.

Astfel, în ordine, regiunile care oferă cele mai mici prețuri pentru serviciile de internet fix sunt statele CIS, Europa de Est, țările baltice, Africa de Nord, America de Sud, Asia, Europa de Vest, Africa Sub-Sahariană, Orientul Apropiat, Caraibe, America de Nord, Oceania și America Centrală.

Este notabil faptul că cel mai ieftin serviciu de bandă largă din lume este găsit în Europa de Est și în țările CSI. Aceste țări sunt caracterizate și de avansate infrastructuri, cu un procent ridicat de acoperire FTTP cu fibră optică integrală, și reușesc să ofere utilizatorilor servicii la prețuri foarte accesibile. În timp ce Europa de Vest, America de Nord și alte regiuni recuperează decalajul în ceea ce privește infrastructura, restul lumii se confruntă cu dificultăți în egalarea acestor prețuri.

În Europa de Vest, compania a comparat prețul mediu în 29 de țări și a concluzionat că regiunea se află în partea inferioară a clasamentului, nicio țară nefiind în top 50. Prețul mediu regional a înregistrat o ușoară scădere față de anul precedent, ajungând la 50,01 dolari, menținând această regiune pe locul șapte ca fiind una dintre cele mai ieftine dintre cele 13 regiuni globale. Așadar, România este în top cel mai ieftin internet din lume, la o diferență extrem de mare față de țările care vând internet la prețuri mari.

Comentarii
  • Si cel mai prost. E din ce in ce mai instabil si viteza mica. La viteza oricum am ramas printre ultimii fata de cum eram inainte.

  • …..Si cele mai mici salarii din Europa si cele mai mari preturi din lume la alimente si cea mai mare inflatie din Europa.

  • Compensăm la prețul energiei electrice și gazelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *