Prima pagină » Razboi în Ucraina » România, împreună cu UE, se aliniază opiniei SUA și afirmă că în Ucraina au avut loc crime de război
România, împreună cu UE, se aliniază opiniei SUA și afirmă că în Ucraina au avut loc crime de război

România, împreună cu UE, se aliniază opiniei SUA și afirmă că în Ucraina au avut loc crime de război

17 mart. 2022, 23:02,
în Razboi în Ucraina

Uniunea Europeană (UE) denunţă joi ”crime de război” comise de Rusia în Războiul din Ucraina.

”UE condamnă, în termenii cei mai fermi, forţele armate ruse şi pe mandatarii lor, care continuă să ţintească populaţia civilă şi infrastructuri civile ucrainene”, denunţă, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell.

Teatrul din Mariupol, un oraş portuar situat în sud-estul Ucrainei, ”a fost bombardat puternic miercuri, în pofida faptului că servea ca adăpost civililor, binecunoscut şi în mod clar identificat, inclusiv unor copii”, denunţă şeful diplomaţiei europene.

În paralel, organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch (HRW) acuză forţele ruse de faptul că au atacat oraşul Mîkolaiv cu rachete cu submuniţie – în trei atacuri distincte – se arată în comunicat.

”Asemenea atacuri deliberate vizând civili şi infrastructuri civile sunt ruşinoase, de condamnat şi întru totul inacceptabile”, acuză Borrell.

”Ele constituie încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar”, subliniază el.

Moscova ”poartă întreaga responsabilitate a acestor acte de agresune militară şi a tuturor distrugerilor şi pierderii de vieţi omeneşti pe care le cauzează”, acuză şeful diplomaţiei europene. Actorii acestor grave încălcări şi crime de război, dar şi conducătorii guvernamentali şi comandanţii militari vor fi traşi la răspundere”, ameninţă Borrell.

România se alătură opiniei Uniunii Europene

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat că există indicii că Rusia a produs crime de război în Ucraina şi a arătat că România, alături de alte 38 de state, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând începerea unei anchete în acest sens.

Întrebat dacă Vladimir Putin este un criminal de război, Bogdan Aurescu a declarat că acestea sunt declaraţii cu caracter politic, dar că există indicii că au existat crime de război în conflictul ruso-ucrainean.

”Este vorba despre declaraţii cu caracter politic şi dacă ne uităm la toate informaţiile care vin, care sunt publice şi vin din teatrul de război din Ucraina, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse, sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război”, a declarat Bogdan Aurescu.

România, împreună cu alte 38 de state au sesizat Curtea Penală Internațională, acuzând Rusia de crime de război

Ministrul de Externe a mai precizat că 39 de state, printre care şi România, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând demararea unei anchete pe tema crimelor de război.

”Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională. Acesta este şi motivul pentru care România, alături de alte 38 de state, pe 2 martie a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând procurorului Curţii Penale Internaţionale să înceapă ancheta cu privire la posibila comitere de crime de război, crime împotriva umanităţii, crime de genocid, inclusiv în cadrul acestor ostilităţi din Ucraina. Spun inclusiv pentru că există de maimultă vreme o examinare preliminară pe care procurorul Curţii Penale Internaţionale a declanşat-o la solicitarea Ucrainei cu privire la acţiuni anterioare care s-au produs fie în legătură cu aşa-numitele euro-Maidan, deci perioada dintre noiembrie 2013 şi februarie 2014, apoi o altă solicitare a Ucrainei a extins această solicitare pentru perioada din februarie 2014 fără o limită de timp, incluzând astfel şi posibile crime comise în estul Ucrainei şi care iată, acum acoperă şi această perioadă a războiului dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a adăugat că solicitarea României şi a celorlaltor 38 de state a scurtat timpul anchetei de la Curtea Penală Internaţională.

”Această solicitare pe care noi am făcut-o a ajutat foarte mult procurorul Curţii Penale Internaţionale pentru că altfel s-ar fi consumat mai mult timp aşteptând o dezlegare, să spunem procedurală din partea camerei preliminare a Curţii. Noi am ajutat Curtea Penală Internaţională să înceapă mai repede această anchetă”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ancheta cu privire la crimele de război poate dura foarte mult

De asemenea, ministrul român de Externe a subliniat că ancheta poate să dureze destul de mult deoarece este vorba despre crime de război.

Preşedintele american Joe Biden l-a catalogat miercuri, pentru prima oară, drept un ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin, care a lansat invazia rusă a Ucrainei.

Kremlinul a reacţionat la afirmaţiile lui Biden, precizând că o asemenea retorică este ”inacceptabilă şi de neiertat” şi l-a acuzat pe liderul american că bombele sale ”au ucis sute de mii de oameni din întreaga lume”, potrivit TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *