Prima pagină » Business în România » România importă vara energie scumpă și exportă iarna la prețuri derizorii! Iată paradoxul

România importă vara energie scumpă și exportă iarna la prețuri derizorii! Iată paradoxul

02 sept. 2024, 10:30,
George Cristian în Business în România

Sistemul energetic din România înregistrază paradox după paradox. Importăm energie vara la prețuri astronomice, iar iarna o exportăm la prețuri derizorii. Suntem într-o situația cum rar îți e dat să o întâlnești.

Ba mai mult, cel mai recent raport al Transelectrica arăta că în cel mai optimist scenariu, România va importa energie electrică în fiecare lună din iarnă.

România importă vara energie scumpă și exportă iarna la prețuri derizorii

Există un paradox pe piața de energie din România pentru că importăm vara energie scumpă, iar iarna o exportăm la prețuri derizorii. Sunt statistici făcute de operatorii locali de energie, statistici care sunt de-a dreptul scandaloase.

România importă energie electrică din Bulgaria, Serbia și Ungaria și, atunci când are un excedent, exportă în principal către Ucraina și Republica Moldova. În perioada verii, prețurile energiei în țările din care România importă sunt, în general, foarte apropiate de cele de pe piața internă. De exemplu, joi, 29 august 2024, prețul unui MW în România era de 196 de euro (965 de lei), același tarif fiind înregistrat și în Bulgaria. În contrast, prețul în Serbia era de 200 de euro, iar în Ungaria de 186 de euro.

La data de 29 februarie 2024, România a exportat excedentul de energie electrică la un preț de 69 de euro pe MW. Această valoare a fost comparabilă cu tarifele din Bulgaria și Ungaria, în timp ce în Serbia prețul era ușor mai scăzut, de 65 de euro pe MW. În contextul actualei crize, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de energie electrică.

Rețelele electrice din România sunt deplorabile

Rețelele electrice de transport din România sunt în mare parte învechite, cu peste 80% dintre acestea construite în perioada comunistă. Conform datelor oficiale, doar 5,5% din liniile de transport electric au fost instalate după anul 2000, conform libertate.ro.

Situația a devenit îngrijorătoare pe 21 iunie 2024, când o pană de curent generalizată a afectat rețelele electrice din Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și a provocat o întrerupere parțială în Croația, timp de două ore, din cauza temperaturilor extreme care au ajuns până la 40 de grade Celsius.

România a reușit să mențină continuitatea alimentării cu energie electrică la nivel național, cu câteva excepții minore la nivel local. Odată cu trecerea valului de căldură extremă, riscul de întreruperi de curent a scăzut pentru acest an. Totuși, schimbările semnificative prin care trec sistemele energetice din toate țările UE vor continua să mențină riscul de întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Mai scandalos este faptul că politicienii, rând pe rând, au explicat românilor cum țara este un hub al energiei și că prețul uriaș plătit de români este rezultatul faptului că ”suntem prizonierii propriului succes” (Marcel Ciolacu – declarație presă 12 iulie 2024). În altă cheie trebuie să mai menționăm că au fost numeroase suspiciuni despre faptul că există un grup al ”băieților deștepți din energie” care au apărut pe piață odată cu introducerea regulilor și exceptarea unora de la respectarea acestor reguli. Organismele deținute de statul român, organisme care ar fi trebuit să sancționeze derapajele de pe piața de profil sunt nepăsătoare, inexistente. Până când statul român va acționa în consecință, România va continua să importe energie electrică scumpă și să exporte la prețuri derizorii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`