Este un paradox întâlnit în România care, deși este producător net, a ajuns să importe cantități record de gaze naturale. Nimeni nu oferă o explicație la acest lucru, iar Guvernul trădător PSD-PNL-UDMR permite o astfel de situație într-o perioadă în care temperaturile sunt minime, iar facturile la gaze naturale sunt mari.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, ne dădea asigurări că situația este sub control că rezervele de gaze naturale pe care România le are stocate sunt suficiente. Realitate îl contrazice grav pe incompetentul din fruntea Ministerului Energiei. Asta e realitate, oricât de mult ar încerca PSD-PNL-UDMR să o nuanțeze!
România importă cantități record de gaze naturale deși este producător
România se confruntă cu un număr record de importuri de gaze pentru a face față cerințelor ridicate cauzate de frigul din această perioadă. Astăzi, au fost aduse în țară peste 16 milioane de metri cubi de gaze. În paralel, la Guvern a început o ședință la ora 12.00, în cadrul căreia se vor discuta măsurile privind plafonarea prețurilor la energie.
Pe măsură ce temperaturile scad continuu, cererea de gaze crește. În acest moment, consumul se ridică la aproximativ 53-54 milioane de metri cubi, dar producția internă și rezervele din depozite nu sunt suficiente pentru a acoperi întreaga cerere. Din această cauză, importurile au atins un nivel record, 16 milioane de metri cubi fiind aduși astăzi din Bulgaria și Ucraina. Importurile, însă, sunt costisitoare, prețurile pe piața spot crescând semnificativ. În prezent, un megawatt de energie se vinde cu peste 400 de lei, un nivel nemaivăzut în ultimii doi ani.
În acest context, sunt examinate mai multe scenarii. Primul dintre ele presupune continuarea plafonării prețurilor pentru energie pe o perioadă de trei luni și pentru gaze pe o durată de 12 luni.
Al doilea scenariu vizează protejarea exclusivă a consumatorilor vulnerabili, respectiv a celor cu venituri mici.
Un al treilea scenariu ar presupune eliminarea plafonării prețurilor, dar românii cu un consum de până la 150 kWh pe lună ar beneficia de un ajutor financiar lunar de 35 de lei din partea statului.
Klaus Iohannis a avut dreptate: România este un stat eșuat
Singura afirmația a fostului președinte Klaus Iohannis care s-a dovedit a fi adevărată este cea din momentul în care acesta a declarat că România este un stat eșuat. Da, România este un stat eșuat, un stat în care PSD-PNL-UDMR-USR și toți cei care au fost la guvernare au luptat doar pentru interesele lor obscure. În contextul în care vedem că de la un an la altul situația este tot mai dramatică, facturile tot mai mari și produsele tot mai scumpe, este evident că direcția în care ne îndreptăm este sinonimă cu falimentul.
În conformitate cu informațiile furnizate de platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory), România a început luna noiembrie 2024 cu depozitele de gaze complet pline, însă, până la sfârșitul aceleași luni, nivelul acestora scăzuse la aproximativ 86%. Spre deosebire de anul trecut, în noiembrie 2023, depozitele erau aproape complet pline, atingând un nivel de 97%.
Potrivit unor surse apropiate situației, în luna noiembrie 2024, România a extras cu 58% mai multe gaze decât estimările inițiale, ceea ce a dus la o diferență semnificativă față de prognozele făcute. Aceste surse menționează că, deși operatorii din domeniu au respectat obligațiile de înmagazinare, consumul a depășit orice previziune din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Mai mult, România continuă să exporte gaze către Republica Moldova, care se confruntă cu o criză energetică severă.
Astfel, pentru a răspunde cerințelor interne în această iarnă, România va fi nevoită să importe gaze, conform datelor furnizate de Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor. Se estimează că o stabilizare a balanței de gaze va fi posibilă abia în lună martie.