Prima pagină » National » România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16! Sumele sunt confidențiale

România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16! Sumele sunt confidențiale

17 iun. 2024, 11:39, 3 ,
în National

România va acoperi din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), costurile pentru instruirea piloților ucraineni de aeronave F-16, care va avea loc la bază militară aeriană de la Fetești. Statul român le ascunde contribuabililor costul acestor antrenamente.

Este scandalos modul în care statul român își bate joc de plătitorii de taxe din țară pentru a finanța, indirect, un război ce a făcut sute de mii de victime. În loc să începem demersuri pentru pace, noi antrenăm, din banii noștri, piloți ucrainieni.

România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, aceste cheltuieli vor include plata contractelor necesare pentru instruirea personalului ucrainean, cazarea, hrănirea, transportul, combustibilul folosit în timpul antrenamentelor, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe.

Documentul nu specifică suma exactă necesară pentru această instruire, menționând doar că fondurile vor proveni din bugetul deja aprobat pentru MApN, fără a necesita alocări suplimentare. Anul trecut, Guvernul a permis MApN să deroge de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare prin „ordonanța austerității”, pentru a susține organizarea și funcționarea facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se subliniază că, datorită naturii sensibile și confidențiale a activităților de instruire, nu poate fi aplicată legislația privind achizițiile publice, adică contribuabilii nu au acces la sumele pe care le vor cheltui politicienii! Acest lucru nu este specific unei democrații și aduce aminte mai degrabă aminte de un stat totalitarist.

De asemenea, din cauza urgenței acestei activități, respectarea procedurilor obișnuite de achiziții publice ar putea întârzia sau chiar împiedica realizarea instruirii piloților ucraineni, din cauza termenelor reglementate și a riscului de contestare a procedurilor.

Centrul european de instruire pentru aeronave F-16 (European F-16 Training Center, EFTC) a fost inaugurat la Fetești în noiembrie anul trecut, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a anunțat oficial în vară deschiderea acestui centru.

România ar putea renunța la apărare în favoarea Ucrainei

Lista nesimțirii este completată de faptul că România ar putea să renunțe la singurul sistem de apărare, Patriot, în favoarea Ucrainei. Acest lucru i-a fost cerut țării de către partenerul strategi SUA. În aceste condiții, pe lângă faptul că România a dat sume de bani enorme pentru achiziționarea unui astfel de sistem, va rămâne și fără apărare. Ori, să îi ceri unei țări să renunțe la apărare în favoarea alteie este sinonim cu crima! Slugile de la Cotroceni și de la Guvern par să fie de acord cu această chestie.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „deschis discuțiilor” că România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, el făcând aceste declarații în 7 mai, la Casa Albă, după o întâlnire cu președintele american Joe Biden.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă că trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil că România să rămână fără”, declara Klaus Iohannis acum ceva timp.

Ce poți să primești la schimb că să cedai singurul scut care în teorie de apără de Rusia? Cât de trădători să fii să spui că ești de acord cu un asemenea lucru? În aceste momente putem să afirmăm faptul că România a avut numai de pierdut după urma războiului. Vorbim despre faptul că, pe lângă instruirea piloților pe F-16 din banii noștri, am plătit sute de milioane de euro pentru refugiați, am acceptat ca propria piață să ne fie inundată de cereale mai slab calitativ spre disperarea fermierilor români care au aruncat marfa la gunoi, am acceptat distrugerea canalului Bîstroe de către Ucraina și omorârea a zeci de mii de animale din zonă, distrugerea unui ecosistem unicat! În aceste condiții pare că țara noastră este condusă numai de incapabili, oameni vânduți care nu fac nimic pentru a apăra interesele naționale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *