Sinteza Oradea a anunțat semnarea unui contract de finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), destinat înființării unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați în fabricarea bateriilor industriale pentru stocarea energiei electrice.
Acest proiect reprezintă un pas important în direcția aliniării României la marile puteri europene în sectorul tehnologiilor pentru stocarea energiei.
Pas important în cel mai dorit sector
Valoarea totală a proiectului este de 309,26 milioane lei (cu TVA), iar valoarea maximă eligibilă nerambursabilă, corespunzătoare ajutorului de stat solicitat, se ridică la 124 milioane lei (fără TVA).
„Sinteza SA informează acționarii și investitorii cu privire la semnarea, în data de 27.12.2024, a unui contract de finanțare. Obiectul acestui contract constă în acordarea de către Ministerul Energiei a unei finanțări nerambursabile prin PNRR, pentru implementarea proiectului intitulat „Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea bateriilor industriale pentru stocarea energiei electrice”.
Contractul intră în vigoare la data semnării și va rămâne valabil până la finalizarea perioadei de durabilitate a proiectului, care este de 5 ani de la punerea în funcțiune a investiției”, a anunțat compania printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB).
Valoarea totală a proiectului este de 309.267.174,51 lei (cu TVA), iar valoarea totală eligibilă este de 248.072.957,25 lei (fără TVA). Din aceasta, suma maximă eligibilă nerambursabilă (ajutorul de stat solicitat) se ridică la 124.036.478,63 lei (fără TVA), iar valoarea cheltuielilor acoperite din contribuția proprie a beneficiarului este de 124.036.478,62 lei (fără TVA).
Contribuția proprie a beneficiarului
În plus, valoarea cheltuielilor neeligibile care vor fi acoperite din contribuția proprie a beneficiarului este de 11.913.677,74 lei, iar TVA-ul aferent proiectului ajunge la 49.280.539,52 lei.
Sinteza SA, o companie românească cu o experiență de peste 100 de ani în industria chimică, își propune să își transforme activitatea, trecând de la producția de acid benzoic la dezvoltarea de soluții de energie verde.
Deși compania a raportat pierderi de 5,33 milioane lei în primele nouă luni ale anului, cu venituri de 2,59 milioane lei, proiectul de față reprezintă o oportunitate semnificativă de diversificare și adaptare la cerințele pieței de energie regenerabilă. În prezent, compania are o capitalizare de 72,06 milioane lei.
Acest proiect va contribui nu doar la dezvoltarea tehnologiilor verzi, ci și la consolidarea poziției României pe piața europeană a energiei, un sector cu o importanță strategică tot mai mare în contextul tranziției către surse de energie durabile.