Prima pagină » Actualitate » România exportă energie în Ucraina și importă la prețuri uriașe din Ungaria

România exportă energie în Ucraina și importă la prețuri uriașe din Ungaria

29 iul. 2024, 12:04,
în Actualitate

România exportă energie în Ucraina pe fondul scăderii producției în țara aflată în război cu Rusia. Toate asta in contextul în care importă din Ungaria la prețuri astronomice, cele mai mari din Europa.

Ungaria a devenit un furnizor pentru români, iar recent ministrul de Externe maghiar a anunțat faptul că a Ungaria a împrumutat din China suma de 1 miliard de euro. O parte din împrumut va fi investit în producția de energie.

România exportă energie în Ucraina și importă la prețuri uriașe din Ungaria

În ultimele aproximativ 30 de zile, un al doilea contract bilateral forward pentru exportul de energie electrică din România către Ucraina a fost semnat pe piața locală angro, după primul acord încheiat de Premier Energy cu JSC Energy Company of Ukraine (ECU), compania ucraineană de stat. Aceasta reprezintă o revenire notabilă, având în vedere că în ultimii aproape doi ani nu au fost raportate astfel de tranzacții.

În acest context, Ucraina, care a pierdut anul acesta nu mai puțin de 9.000 MW de capacitate de producție din cauza atacurilor Federației Ruse, se confruntă cu o cerere de energie electrică fără precedent. Astfel, țara vecină este nevoită să își suplimenteze importurile de energie electrică din Europa pentru a-și acoperi nevoile energetice.

Industrial Energy SA, un trader și furnizor controlat indirect de familia Bîlteanu, a semnat recent un nou contract de export de energie electrică în Ucraina. Potrivit datelor disponibile, acest contract a fost încheiat pe 17 iulie și prevede livrarea de energie electrică între 22 și 31 iulie 2024, cu o cantitate zilnică de până la 700 MWh, echivalentul a maxim 7.000 MWh în total.

Prețul din contract este stabilit conform unei formule care include cotația spot orară PZU din România, la care se adaugă un tarif de tranzit de 2,8 euro/MWh pentru țările non-UE, plus o taxă de servicii, stabilită tot printr-o formulă, dar care nu poate fi mai mică de 1,25 euro/MWh.

Cumpărătorul pentru energia furnizată de Industrial Energy SA este LLC Energy 365, o companie ucraineană de trading și furnizare controlată de Mitsura Olena Oleksiivna. Înființată în 2017, firma este specializată în vânzarea de electricitate și gaze naturale către clienți noncasnici și este condusă de Yurii Pidlisnyi.

România exportă energie mai ieftină dar importă energie scumpă din Ungaria

În ciuda faptului că România exportă energie electrică la prețuri relativ scăzute în Ucraina, importurile de energie din Ungaria, un furnizor constant, au devenit extrem de costisitoare. Această situație creează un contrast puternic pe piața energetică românească, care se confruntă cu perspective îngrijorătoare pentru viitorul apropiat.

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România avertizează că, în lipsa plafonării prețurilor, 5 milioane de români vor fi afectați de facturi uriașe la curent electric după 1 aprilie 2025. Eliminarea actualelor restricții de preț, care expiră în acea dată, va avea un impact semnificativ asupra consumatorilor, generând creșteri de prețuri inevitabile.

În prezent, energia electrică din România este printre cele mai scumpe din Uniunea Europeană. Pe piața de echilibru, prețul pentru 1 MWh a ajuns să fie de 16.000 de lei, mult mai mare comparativ cu prețurile din Germania sau Spania. În fața acestei situații alarmante, Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL par să fie inactivi, fără măsuri vizibile pentru a tempera creșterile de prețuri.

Conform legislației actuale, consumatorii casnici și industriali beneficiază de un preț maxim de 1.300 de lei/MWh, inclusiv toate taxele și tarifele (tarife de rețea, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize și TVA). Această plafonare este în vigoare până la 31 martie 2025. După această dată, prețul energiei și al gazelor va fi stabilit de condițiile pieței, care în prezent se situează deja peste plafonul minim de 0,68 lei pe kWh. Așadar, România exportă energie în Ucraina și importă din Ungaria la prețuri mult prea mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024