Prima pagină » Actualitate » România este obligată de UE să implementeze salariul european. Ce se va întâmpla cu salariile românilor

România este obligată de UE să implementeze salariul european. Ce se va întâmpla cu salariile românilor

11 mart. 2024, 13:20,
în Actualitate

România este obligată de UE să implementeze salariul european. Nu toată lumea este de acord cu această iniţiativă. Mai precis, reprezentanţii mediului de afaceri şi-ar dori o creştere mai mică. Ar opta mai degrabă pentru 3.500 de lei brut de la 1 septembrie 2024. Iată ce se va întâmpla cu salariile românilor.

România este obligată de UE să implementeze salariul european

Ţara noastră este obligată de către UE să implementeze salariul minim european. Totul trebuie să devină realitate până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an.

Se pare că scenariul cel mai probabil pentru salariul minim european în România ar fi cel cu 50% din câștigul salarial mediu brut. Acest câștig salarial mediu brut este de 7.766 de lei. Aşadar, dacă se va alege această variantă pentru implementarea salariului minim european, românii vor avea parte de o majorare de la 3.300 de lei brut până la 3.883 de lei brut (un plus de 583 de lei).

Dacă se are în vedere salariul net, în acest caz, se poate vorbi despre o creştere de la 2.079 de lei până la 2.407 lei. Majorarea pe net ar fi de 328 de lei. Rămâne de văzut ce vor alege, în final, guvernanţii atunci când vine vorba despre majorarea salariului minim în acest an. Cert este că România trebuie să implementeze salariul minim european până la jumătatea lunii noiembrie.

Ce se întâmplă cu ajutoarele financiare de la stat

Ajutoarele financiare de la stat au fost majorate începând cu 1 martie, mulţi români aflaţi în situaţii grele primind mai mulţi bani pe card. Cei care beneficiază de indemnizație de șomaj vor lua mai mulți bani începând din această lună.

După indemnizația de șomaj, crește și indemnizația pentru persoanele marginalizate și pentru cei cu dizabilități. Astfel, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR). De asemenea, alocația lunară de plasament, stabilită de Legea 272/2004, va ajunge de la 1.081 de lei la 1.194 de lei.

Pe lângă aceste majorări, Guvernul promite mai mulți bani și pentru tinerii care vor să se angajeze în acest an. Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.

Începând cu luna martie, românii vor primi mai mulți bani pe card, după ce au fost majorate ajutoarele de la stat. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, ajutorele sociale pentru persoanele cu handicap și indemnizația pentru creșterea copilului. Se oferă bani de la stat și pentru o anumită categorie de femei din România. Aceste granturi pot acoperi până la 95% din costurile eligibile ale proiectelor depuse de către antreprenoare.

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *