România pare să fie la un pas de dezastru de proporţii după ce un raport întocmit de o companie din Marea Britanie arată faptul că rezervele de gaze naturale se vor termina în aproximativ 9 ani. Nici la capitolul petrol, țara nu stă bine, România rămânând fără prețioasa resursă în aproximativ 22 de ani.
De altfel, raportul ia în considerare doar resursele dovedite ale ţărilor, excluzând posibilitatea descoperirii altor zăcăminte.
Gazele naturale se vor termina în 9 ani în România, arată un studiu
Compania British Petroleum a publicat un studiu care dă fiori românilor. Conform raportului, gazele naturale din România se vor termina în 9 ani. În România, raportul rezerve dovedite şi producţie este de 9,1, în traducere înseamnă că România are rezerve certe de 100 de miliarde de metri cubi și o producţie de circa 8,7 miliarde cubi, în scădere cu aproximativ 9,8% față de anul precedent. Astfel, studiind consumul, gazele romaneşti se vor termina în aproximativ 9 ani.
Cei mai mari producători de gaze naturale sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, iar pe poziţia a patra se află România. Luând același calcul, Marea Britanie va termina în 4,7 gazele naturale, norvegienii în 12,8 iar olandezii în 6,5 ani. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani. Desigur,datele sunt valabile fără a lua în calcul noile descoperiri, informează E-energia.
Calculul vine în contextul în care un alt raport întocmit de Gazprom a arătat faptul că România și-a crescut dependența de gaze naturale față de Rusia. Țara a înregistrat o creștere de aproximativ 300% comparativ cu 2020.
România îşi va termina rezervele de petrol în 22 de ani
La nivelul petrol, România stă un pic mai bine. Vorbim despre faptul că țara îşi va termina rezervele de petrol peste aproximativ 22 de ani. La ritmul actual de exploatare dar şi pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc va fi irosit în 22,7 ani.
În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent. Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie (două milione, respectiv un milion de barili pe ziI iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, potrivit datelor BP. La nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani, evident în scenariile actuale de producție și fără a socoti noile descoperiri.
Facturile românilor la energie sunt uriașe
O altă îngrijorare la nivel național este reprezentat și de faptul că românii plătesc facturi și cu 200% mai scumpe la energie. Creșterea vine într-un context dificil pentu conaționalii care fac față cu greu creșterii prețurilor la alimente sau alte necesități.
La polul opus, premierul Florin Cîțu nu pierde nicio ocazie să se laude cu faptul că România are o creștere economică record. Acest lucru pare să nu se vadă și în buzunarele românilor:
„Mă refer la trimestrul II al anului acesta, o creștere economică de 13,6% ceea ce arată că am recuperat și nu știu câte țări din UE au reușit acest lucru, să recuperăm pierderea de anul trecut și să fim peste PIB-ul din 2019”, a declarat Florin Cîțu, precizând că asta înseamnă că România are o capacitate de producție în economie care s-a păstrat după 2020 când a fost un an dur. Avem câteva evoluții pe partea de prețuri, vorbim la energie, vorbim la materiale de construcții și aici a, prezentat câteva soluții în special pentru această iarnă: consumatorul vulnerabil”, a mai precizat premierul.