Prima pagină » Actualitate » România educată a lui Klaus Iohannis începe cu tăieri! Guvernul dorește sistarea ajutoarelor de grădiniță acordate părinţilor
România educată a lui Klaus Iohannis începe cu tăieri! Guvernul dorește sistarea ajutoarelor de grădiniță acordate părinţilor

România educată a lui Klaus Iohannis începe cu tăieri! Guvernul dorește sistarea ajutoarelor de grădiniță acordate părinţilor

23 mart. 2021, 11:28,
George Cristian, în Actualitate

România educată a lui Klaus Iohannis a însemnat, în ultimele luni, tăieri mari din zona Educaţiei. După ce gratuitatea studenţilor a fost scoasă, după ce elevii s-au plâns că nu beneficează de gratuitate, acum a venit rândul copiilor din creșă şi grădiniță să simtă măsurile luate de Guvern. Acest adoreste sistarea ajutoarelor date de stat pentru părinți.

Actul normativ publicat de Ministerul Finanţelor propune suspendarea aplicării măsurilor de acordare a sumei de 1.500 de lei, de către stat prin intermediul angajatorului, pentru părinţii care au copii la creșă sau grădiniță.

Părinţii ar putea să nu mai primească stimulentul financiar

Conform Ministerului de Finanţe, părinţii nu vor primi stimulentul financiar de 1.500 de euro pentru copiii care se duc la creșe și grădinițe. Proiectul prevede suspendarea acestei măsuri care era una bună, potrivit părinţilor. Concret, părinţii primeau 1.500 de lei pe lună de la angajator iar cel din urmă putea dedice această cheltuială din impozitele datorate statului. Legea este în vigoare de la începutul anului şi nu se aplică retroactiv. Aplicarea acestei măsuri se suspendă, începând cu data de 1 aprilie 2021 până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv.

În România sunt aproximativ 600.000 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani.

Iată prevederile legii

Potrivit noului cadru fiscal, cheltuielile cu educația timpurie menționate sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal și se scad din impozitul pe profit datorat în perioada efectuării acestora, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Prin același act normativ, respectiv Legea nr. 239/2020, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile din salarii și asimilate salariilor.

Totodată, prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost excluse din baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit digi24.ro.

Studenţii au rămas fără gratuitate la CFR

O altă măsură controversată pe care Guvernul PNL a luat-o în urmă cu câteva săptămâni, este aceea de a sista gratuitatea pe care studenţii o aveau la CFR. Cei din urmă s-au arătat revoltaţi de decizia Guvernului şi au organizat o serie de proteste, inclusiv în Iași.

Totuşi, aparent protestele nu au avut niciun efect, iar Guvernul și-a dus la sfârșit decizia. Deşi există un proiect de lege care prevede acordarea a 24 de călătorii gratuite pe an pentru fiecare student, acesta nu a fost incă concretizat.

„Vom amenda ordonanța Guvernului, care prevede reducerea de 50%. Amendamentul propus de subsemnatul și de președintele Partidului național Liberal menține gratuitatea, însă limitează numărul călătoriilor. Propunerea noastră este ca studenții să beneficieze de 24 de călătorii gratuite, practic două călătorii pe lună, pentru a se deplasa către unitatea de învățământ.”, spuneau liberalii după ce s-a luat decizia de tăiere a gratuității acordate studenților indiferent de vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *