Prima pagină » Editorial » „România dorită” în varianta PSD
„România dorită” în varianta PSD

„România dorită” în varianta PSD

23 aug. 2024, 10:20,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Acest sfârșit de săptămână va fi, fără doar și poate, cel puțin în plan intern, marcat de Congresul PSD. În care, desigur, persoana centrală va fi Marcel Ciolacu, aflat până una alta pe cai mari și având certitudinea că va fi reales în fruntea partidului, că va fi desemnat candidat prezidențial și că va avea mâinile dezlegate, pentru a instala la butoane noua conducere a partidului. Vor exista cumva și surprize de mari proporții?
Greu de prevăzut. În această săptămână a fost lansat conceptul „România dorită”, un format care probabil va defini campania electorală a prezidențiabilului. Fiind atât de stăpân pe situație, Marcel Ciolacu a dat drumul acestui amplu program de propagandă electorală, conceput, din câte se spune în cercurile avizate ale partidului, de Andrei Constantinescu, consultant politic al USR sub Nicușor Dan, Dan Barna și Cătălin Drulă. Și încă o dovadă că Marcel Ciolacu este perfect conectat la butoanele de comandă ale partidului este că și-a permis ca la întâlnirea avută cu Ursula von der Leyen să avanseze propunerea ca viitorul comisar european al României să fie Victor Negrescu, un nume care de altfel plutea în aer. Abia ulterior se va consulta legat de această nominalizare în Guvern și în interiorul alianței PSD-PNL. Dacă va mai exista vreo alianță.

Este exclus ca la Congresul PSD să se decidă ruperea alianței cu liberalii? Așa cum s-a mai întâmplat și în trecut, dacă PSD intenționează să meargă singur până la capăt nu numai la alegerile parlamentare și prezidențiale – acest lucru este de acum bătut în cuie – ci și după încheierea procesului electoral, atunci când se va forma o nouă majoritate și va fi instalat un nou Guvern, stafful partidului va face în așa fel încât liberalii să fie cei care vor anunța ruperea coaliției. Este o tehnică exersată de-a lungul anilor, care a condus la bune rezultate sub aspectul realizării unei mase critice de parlamentari, dar nu și din perspectiva prezidențialelor.

Cu certitudine, la acest Congres, reprezentanții PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, vor susține sus și tare că, după ani de zile de eforturi, PSD a reușit să revoluționeze sistemul de pensii, făcându-l mai echitabil și bazat pe principiul contributivității. Tocmai din acest motiv, acest proces al recalculării s-a desfășurat în mod accelerat. Chiar periculos de accelerat, dacă ne gândim la procentul mult prea mare al deciziilor greșite, care vor necesita „recalcularea recalculării”. Până la Congres, ministrul Muncii și șeful Casei de Pensii se întrec în a le garanta seniorilor că oriunde s-a greșit se va rectifica și că indiferent ce scrie în decizii, indiferent cât scad în respectivele decizii unele pensii, acestea vor continua să fie încasate în condițiile în care au fost încasate și până în prezent. Atâta doar că ani de zile ele nu vor mai fi indexate – ceea ce în câțiva ani va însemna, din cauza inflației, o diminuare semnificativă, de circa 40% – și că nu se știe cum rămâne cu pensiile de urmaș. La ce cifră vor fi acestea raportate? Răspunsul la aceste întrebări nu-l vom afla desigur la Congresul PSD.

Nu vom afla nici cum se raportează în viitor partidul, la guvernare fiind, în ceea ce privește marile corporații, care continuă să își diminueze în mod artificial profitul și să facă evaziune fiscală, cum înțelege să exploateze în interes național și nu servind altor interese uriașele bogății ale solului și subsolului României, și nici în ce măsură suntem pregătiți să beneficiem sub aspect financiar de existența în România în viitorul apropiat a celei mai mari baze militare a Statelor Unite în Europa.

Și, evident, numărul întrebărilor care vor rămâne fără răspuns la acest Congres, mai degrabă triumfalist decât pragmatic, este mult mai mare. În definitiv, ar fi fost de bun simț ca PSD să prezinte și să valideze cu această ocazie un amplu program politic, economic și social vizând viitorul acestei țări. Asta în caz că nu are și capacitatea de a prezenta un bilanț al eșecurilor înregistrate de coaliția aflată la putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *