Prima pagină » Actualitate » România donează Ucrainei un sistem Patriot. Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege
România donează Ucrainei un sistem Patriot. Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege

România donează Ucrainei un sistem Patriot. Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege

03 sept. 2024, 14:20, 9 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Camera Deputaților a adoptat marți, 3 septembrie, cu 245 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” și o abținere, proiectul de lege care aprobă donarea unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Ucraina.

Decizia a fost luată în calitate de for decizional.

Legea permite, de asemenea, Guvernului României să facă demersurile necesare pentru refacerea capacității de apărare aeriană de la sol, în cadrul programului esențial de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Astfel, Guvernul poate încheia contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) cu Statele Unite, în cadrul Programului Foreign Military Sales (FMS), pentru achiziționarea unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, împreună cu echipamentele, materialele, piesele de schimb, suportul logistic inițial și serviciile de instruire necesare.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale este împuternicit să asigure fondurile necesare pentru achitarea taxelor și comisioanelor aferente refacerii acestei capacități de apărare.

Parlamentarii AUR s-au opus acestui proiect de lege.

Legea va fi trimisă Președintelui României pentru promulgare și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

România donează Ucrainei un sistem Patriot estimat la 60 de milioane de dolari

România va achiziționa un nou sistem Patriot din surse externe nerambursabile, iar costul donației către Ucraina este estimat la 60 de milioane de dolari. MApN subliniază necesitatea de a reface capacitatea de apărare aeriană la sol prin achiziționarea unui sistem similar de la Guvernul SUA, utilizând fonduri externe nerambursabile și oportunități de finanțare din cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin pentru Ucraina.

Proiectul de lege specifică și suma necesară pentru transferul sistemului Patriot, estimată la aproximativ 60 de milioane de dolari, care va fi acoperită integral din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Textul legislativ propune, printre altele, modificări la Legea nr. 222/2017, referitoare la „Capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol”. Aceste modificări includ introducerea unor prevederi care permit donarea sistemului Patriot către terți și reconstituirea capacității de apărare prin achiziția unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.

Sistemul Patriot aflat în România este pregătit pentru transfer către Ucraina, în contextul în care ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat săptămâna trecută accelerarea livrării sistemelor de apărare antiaeriană promise. Ucraina a primit deja sisteme Patriot din Germania și SUA, iar alte țări, precum Olanda și Spania, au contribuit cu lansatoare sau rachete. Deși România, SUA și Olanda s-au angajat să livreze câte un sistem suplimentar, încă nu s-a anunțat când vor ajunge acestea în Ucraina.

Comentarii
  • Foarte bine,vecii la nevoie se ajuta sa rapunem sobolanul rosu si puturos al orciei!

  • Sa se deschida lista donatiilor…Slava!

  • Așteptăm în semn de bunăvoință returnarea înapoi a Insulei Șerpilor furată de URSS fără nici un act ori vreun pact politic !

  • Donez multă 🖕 pentru Ucraina si susținătorilor. Ucraina nu ar dona nici 2 lei pentru Romania! Fraierilor! S-a vazut ce a făcut pentru românii de acolo. Pe mine nu ma interesează nici rusnacii, dar nici ucracanatii. Mars cu ei! Aceeași nație undercover sub numele de Ucraina. Aceeasi corupți, aceleiași corve. Doar in buletin scrie diferit. 🤥

  • Pentru cine a uitat ori pentru cei mai tineri în războiul transnistrean din anii ‘90 din Moldova Ucraina și ucrainenii au luptat efectiv de partea rușilor împotriva moldovenilor și au susținut cu armele Transnistria !

  • Suka rusia si sustinatorilor putleristi,stat agresor si terorist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *